Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Την αναψιλάφηση της ξεχασμένης εδώ και επτά χρόνια μελέτης που αφορά την παλιά πόλη φαίνεται ότι σχεδιάζει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να ασχοληθεί ενεργά με τον εκαταλελειμμένο και πλήρως απαξιωμένο ιστορικό ιστό του εντός των τειχών κέντρου της πόλης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ρασούλης τονίζει ότι πρόκειται για άμεση προτεραιότητα, και στην κατεύθυνση αυτή οργανώνεται ήδη το Γραφείο της Παλιάς Πόλης προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το πολύ μεγάλο βάρος της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι «η όλη διαχείριση της υπόθεσης θα γίνει με βάση το μοντέλο της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της θεσμοθέτησης της. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εμπειρία η οποία θα αξιοποιηθεί προκειμένου να «τρέξει» και η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης που αποτελεί πραγματική ανακαιότητα και για το Ηράκλειο και για τους κατοίκους του».

Όπως είναι γνωστό πριν το πενταετές πάγωμα της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης, (για περισσότερο από μια δεκαετία), όλος ο σχεδιασμός “σερνόταν” με δραματικές καθυστερήσεις, συνεπώς έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις οικοπεδοποίησης παλιών κτισμάτων, και έτσι σημαντικό μέρος του παραδοσιακού ιστού χάθηκε οριστικά.

Η μακροχρόνια εγκατάλειψη της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης έχει αποτέλεσμα όλο το ιστορικό κέντρο σήμερα να βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην εξαθλίωση και την παρακμή γεγονός που έχει σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις καθώς έχουν αναπτυχθεί φαινόμενα γκετοποίησης. Όλες οι παλιές γειτονιές της παλιάς πόλης που κάποτε έσφυζαν από ζωή, χρώματα και μυρωδιές, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χωματερές άχρηστων αντικειμένων, και καταφύγιο εξαθλιωμένων μεταναστών, που ζουν κάτω από απίστευτες συνθήκες. Tα ερειπωμένα σπίτια της εντός των τειχών πόλης, που στέκονται όρθια χάρη στη φιλοτιμία τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια ανά τακτά διαστήματα αποδεκατίστηκαν με γενναίες επιχειρήσεις κατεδάφισης, λόγω της ετοιμορροπίας τους.