Με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, που μπορεί να φτάσει και τους 250 βουλευτές, αναμένεται να εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της Βουλής, η προταθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και από τη ΝΔ, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης.

Το απόγευμα και εκτός απροόπτου αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς, που εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αποφάσισε να προτείνει για τη θέση των αντιπροέδρων της Βουλής τον Αλέξη Μητρόπουλο, τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τον Γιάννη Μπαλάφα.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ψηφίστηκαν οι Νίκος Φίλης, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Πετράκος.

Τέλος, στη θέση του Νίκου Βούτση ως επικεφαλής της γραμματείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, τοποθετετίται ο Χρήστος Μαντάς. Η ΝΔ θα προτείνει για βʼ αντιπρόεδρο της βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Επίσης σήμερα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή και να ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.