Αυλαία με τριπλή ορκωμοσία για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο

Πολιτικός όρκος, στο Ευαγγέλιο και στο Κοράνι για τους 300


Με νέα ήθη, όπως ο πολιτικός όρκος που έδωσε η πλειοψηφία της ανανεωμένης σε μεγάλο βαθμό Βουλής (οι νεοεκλεγέντες βουλευτές είναι 134), τελέστηκε η ορκωμοσία των νέων αντιπροσώπων του έθνους, που εκτός τον πολιτικό όρκο, περιελάμβανε και όρκο στο Ευαγγέλιο αλλά και το Κοράνι.

Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, συγκροτήθηκε σε Σώμα και προχωρά πλέον στην εκλογή του νέου Προέδρου της, σήμερα στις 11 το πρωί, που αναμένεται να είναι η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με κάθε επισημότητα, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα, εκπροσώπων όλων των θρησκευτικών δογμάτων και πλήθους κόσμου μεταξύ των οποίων πολλοί συγγενείς των νέων βουλευτών, η τελετή ορκωμοσίας προέβλεπε θρησκευτικό όρκο όπως και για πρώτη φορά πολιτικό όρκο.

Χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου τον οποίο συνόδευαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε ο αγιασμός. Αυτή τη φορά ο αρχιεπίσκοπος δεν προσέγγισε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να τους ευλογήσει.

Ωστόσο ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «καλή δύναμη με σύνεση, ενότητα και πνεύμα και επιδίωξη προκοπής».

Τον κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευστ. Γιαννακίδης, ως εκ των νεώτερων μελών του Κοινοβουλίου.

Ο θρησκευτικός όρκος είναι ο εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ακολούθως δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από τον μουσουλμάνο το θρήσκευμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεμπέκ, ενώ οι άλλοι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, επέλεξαν τον πολιτικό όρκο.

Σημειώνεται  ότι επιστολή προς το Προεδρείο της Βουλής είχαν αποστείλει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κουτσούμπας δηλώνοντας ότι οι βουλευτές των κομμάτων τους προτίθενται να δώσουν πολιτικό όρκο.

Οι πτέρυγες

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας χαιρέτησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα που καθόταν στο πρώτο έδρανο της αριστερής πτέρυγας της αίθουσας, όπου πάντα κάθονται οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που καθόταν στα δεξιά. Επίσης είχε θερμή χειραψία με τον Κ. Τασούλα με τον οποίο είχε σύντομο διάλογο.

Δίπλα του στα υπουργικά έδρανα βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ενώ τα «ορεινά» των υπουργικών εδράνων προτίμησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος προτίμησε τα βουλευτικά έδρανα ενώ από τους ΑΝΕΛ στα υπουργικά έδρανα κάθισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβαν τις δυο πτέρυγες ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη ΝΔ όπως και τα έδρανα που βρίσκονται πίσω από το ΚΚΕ.

Σε πίσω έδρανα κάθισαν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ (στο κέντρο), όπως και του Ποταμιού (προς τα αριστερά), των ΑΝΕΛ (προς τα δεξιά) και της Χ.Α. εκεί όπου καθόταν και στο παρελθόν.

Στη Βουλή μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Κορυδαλλού οι έξι έγκλειστοι βουλευτές του κόμματος, κάτι που αναμένεται να γίνει και κατά την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων, όπως και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης (7-9 Φεβρουαρίου).

Απών από τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).