Του Κώστα Μπογδανίδη

«Η ευθύνη για την παράταξη και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη» είπε στην «Π» ο Γρηγόρης Πασπάτης που αναδείχθηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου παίρνοντας μάλιστα ψήφους και από την αντιπολίτευση! Ο κ. Πασπάτης, που διαδέχεται τον μακροβιώτερο πρόεδρο του Σώματος, σκέπτεται ήδη ορισμένες αλλαγές για το Σώμα θέλοντας να κάνει πιο ευέλικτη και πιο ουσιαστική τη λειτουργία του.
Ο κ. Πασπάτης φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα του από την πρώτη στιγμή θέλοντας να είναι οι συνεδριάσεις στο μέτρο του δυνατού σύντομες, ουσιαστικές και χωρίς αοριστολογίες που κουράζουν. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, με μια θεματική το ανώτερο 30 θεμάτων και με τη λογική, τουλάχιστον αρχικά, να γίνεται συνεδρίαση τρεις φορές το μήνα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Λαμπρινός, αναφέρθηκε στην εκλογή του κ. Πασπάτη, σημειώνοντας πως ψηφίστηκε και από δημοτικούς συμβούλους πέραν της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» και τόνισε: «Το φορτίο που αναλαμβάνουμε είναι βαρύ. Απαιτείται η συμβολή όλων και κυρίως των δημοτών. Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα παρουσία μας στο δήμο, τονίζω ότι θα δουλέψουμε προς όφελος των δημοτών και της πόλης».
“Συγχαρητήρια και καλή δύναμη” του ευχήθηκε και ο κ. Κουράκης που του επεσήμανε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μετά από έναν επιτυχημένο πρόεδρο που θήτευσε επί μακρόν στη θέση, τον κ. Καρατζάνη.
Η χθεσινή διαδικασία στο Συμβούλιο δεν είχε εκπλήξεις με εξαίρεση ότι ο κ.Πασπάτης πήρε παραπάνω ψήφους-εικάζεται από την παράταξη Λυγερού που σχολιάστηκε δηκτικά από την παράταξη Κουράκη- αλλά και το γεγονός ότι χρειαστηκαν ...3 ψηφοφορίες για να εκλεγεί η κ. Ξυλούρη ως αντιπρόεδρος. Αντιθέτως ο γραμματέας κ. Αθανασάκης, από την πλευρά Λυγερού, βγήκε με την πρώτη. Προφανώς η παράταξη της πλειοψηφίας δεν ...συγχώρεσε ότι δεν ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος, ενώ η παράταξη Κουράκη έκανε σχόλια για ...πολιτική συναλλαγή. Αυτά πάντως γίνονται και οι καλές ή κακές μέρες το ʽχουν...
Επίσης υπήρξε μικρή ένταση όταν η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να πάρει το λόγο για τη διαδικασία εκλογής του προεδρείου, κάτι που δεν έγινε δεκτό, καθώς, όπως τονίστηκε, δεν προβλέπεται από την διαδικασία.
Πιο αναλυτικά τώρα στις ψηφοφορίες.
Ο κ. Λαμπρινός αφού δήλωσε στο ξεκίνημα της διαδικασίας: «Ως Δύναμη Πολιτών, δηλώνουμε ότι θα είμαστε συναινετικοί προς όλους. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, γιατί χωρίς αυτή δεν θα πετύχουμε» πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Πασπάτη ο οποίος υπερψηφίστηκε.
Στη διαδικασία ψήφισαν 47 δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Πασπάτης έλαβε 34 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 13 λευκά ψηφοδέλτια.
Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε η κ. Μαρία Ξυλούρη- Ξημέρη, που προτάθηκε από τον κ. Γιάννη Κουράκη, επικεφαλής της παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Στη διαδικασία ψήφισαν 48 δημοτικοί σύμβουλοι, η κ. Ξυλούρη εκλέχτηκε στην τρίτη ψηφοφορία λαμβάνοντας 14 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 33 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε και στις δύο ψηφοφορίες που προηγήθηκαν.
Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο κ. Αριστείδης Αθανασάκης, που προτάθηκε από τον κ. Ηλία Λυγερό, επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης, «Ενεργοί Πολίτες». Ψήφισαν 48 δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Αθανασάκης έλαβε 34 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 14 λευκά ψηφοδέλτια.

Οι επιτροπές

Στη συνέχεια έγινε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.
Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκαν τακτικά μέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας: Νεκτάριος Ανδρεαδάκης, Στυλιανή Αρχοντάκη - Καλογεράκη, Μηνάς Καπετανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Λυγεράκης και Νίκος Φακουρέλης. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Δημήτρης Αγαπάκης, Γρηγόρης Μακαρώνας, Ηλίας Λυγερός και Μιχάλης Κασαπάκης.
Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν: Garancini Zan- Andrea, Πλερωνάκη Μυρωνία, Τσαπάκης Γιάννης, Γιαλυτάκης Νίκος, Σισσαμάκης Ευάγγελος και Καλέμπουμπας Γιάννης.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τακτικά μέλη εκλέχτηκαν από την παράταξη της πλειοψηφίας: Πέτρος Ινιωτάκης, Αντώνης Κουμπενάκης, Μυρωνία Πλερωνάκη, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, Γιάννης Τσαπάκης και Εμμανουήλ Χαιρέτης. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Ανδρέας Κυπραίος, Γιάννης Ψαρράς, Γιώργος Μανδαλάκης και Μανόλης Συντυχάκης.
Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν: Στυλιανή Αρχοντάκη - Καλογεράκη, Γιώργος Καραντινός, Γιάννης Ρασούλης, Μαρίνος Μερονιανάκης, Αριστείδης Αθανασάκης και Μόνα Αμανατίδου.