Της Αντωνίας Κουτσάκη

Η εγγονή του Ανταίου των Κρητικών Γραμμάτων Κωστή Φραγκούλη ακολούθησε τα βήματά του και ίσως δεν είναι τόσο τυχαίο ότι τα δύο πρώτα της βιβλία ήταν υποψήφια για δύο σημαντικά βραβεία.

Η Τες Φραγκούλις μια πολίτης του κόσμου που σήμερα ζει στο Μόντρεαλ όπου διδάσκει δημιουργική, γεννήθηκε στο Ηράκλειο, μεγάλωσε στον Καναδά , έζησε στην Ολλανδία και το Τορόντο , επέστρεψε στη γενέθλια γή με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου ʽʼΤο Μαργαριτάρι της Ανατολήςʼʼ.

Το βιβλίο αυτό, που έρχεται μετά το πρώτο της μυθιστόρημα ʽʼAriadneʼs Dreamʼʼ το οποίο ήταν υποψήφιο για το IMPAC International Literary Award και το ʽʼStories to Hide from Your Mother” που ήταν υποψήφιο για το QWF Best First Book Award, είναι γραμμένο στʼ Αγγλικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ʽʼΨυχογιόςʽʼ σε μετάφραση Κώστια Κοντολέων.

Το θέμα του όμως είναι βαθύτατα ελληνικό καθώς μιλά για την καταστροφή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο.

ʽʼΑκουσα” –λέει ή ίδια μιλώντας στην ʽʼΠʼʼ -ένα τραγούδι από τη Ρόζα Εσκενάζυ, σ΄ενα ραδιόφωνο στον Καναδά και αμέσως ενδιαφέρθηκα γι΄αυτή τη μουσική και τη ζωή των γυναικών που τραγουδούσαν σε ταβέρνες και τεκέδες. Ήθελα να καταλάβω πώς επιβίωσαν σʼ εναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο. Λόγω της μουσικής έμαθα για τη Σμύρνη και την καταστροφή ʽʼ.

Το μυθιστόρημά της ʽʼαγγιξεʽʼ και τους Καναδούς παρόλο που δεν γνωρίζουν ούτε την ιστορία εκείνης της περιόδου ούτε το ρεμπέτικο.

Μιλώντας για τον παππού της, η Τες Φραγκούλις, τονίζει ότι ήταν περήφανος που ακολούθησε τα βήματά του .ʼʼ Το μόνο πράγμα που θυμάμαι” –αναφέρει -”να μου λέει αφού είχα γράψει το πρώτο μου βιβλίο είναι ότι έπρεπε να γράψω πολλά περισσότερα πριν βρω το θέμα μου και τη δικιά μου φωνή. Επίσης μου είχε πει οτι είμαι τυχερή που γράφω στα Αγγλικά γιατί θα μπορούσα να πλησιάσω περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.ʼʼ