Toυ Κώστα Μπογδανίδη

Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες της Π είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί, ύστερα και από τη θετική απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και την επικύρωση του Σχεδίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το νησί επιτέλους θα αποκτήσει ένα “εργαλείο” διαχείρισης των απορριμμάτων, με σκοπό να λύσει διά παντός το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών. Όλα για πρώτη φορά θα κυλήσουν με απόλυτη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και ο περιφερειακός σχεδιασμός θα προχωρήσει εκτός και εάν υπάρχει σχέδιο...Β από το υπουργείο που κρύβει καλά κρυμμένα μυστικά σε ένα περίεργο νόμο που πέρασε τον περασμένο Απρίλιο. Μπορεί το υπουργείο να ανατρέψει τον σχεδιασμό της Κρήτης; Όλα είναι ανοιχτά και...ύποπτα αυτή την εποχή της κρίσης και των μεγάλων ανατροπών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο σχεδιασμός από την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΑΚ δουλευόταν πάνω από 1,5 χρόνο τώρα. Στο τέλος μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό που όμως δεν ήταν σε βάρος των οικολογικών και επιστημονικών δεδομένων. Άφηνε στην άκρη τη μέθοδο της καύσης που έκανε...Τούρκους τους οικολόγους και ξέχασε τη μια και μοναδική μονάδα για όλη την Κρήτη καθώς και μόνο η υποψία....χωροθέτησης ήταν casus beli -αιτία πολέμου- για τις τοπικές κοινωνίες. Προτίμησαν δηλαδή τα στελέχη της επιτροπής να πανε σε ένα πιο ήπιο μοντέλο, με διάφορες μικρές μονάδες μηχανικής διαλογής, σταθμούς μεταφόρτωσης και “πράσινα σημεία”, που έχουν μεν αδυναμίες, αλλά είχαν και το πιο ισχυρό ατού: ένας σχεδιασμός που πραγματικά μπορούσε και μπορεί να προχωρήσει.

«Εάν τώρα ξεκινούσαμε πάλι τη διαδικασία για τη χωροθέτηση θα μας έπαιρνε 7 χρόνια να καταλήξουμε σε ένα υποτυπώδη σχεδιασμό. Και με μεγάλες αντιδράσεις» λένε τα στελέχη της Περιφέρειας που προτίμησαν το δρόμο της αρετής από εκείνον της ʽκακίαςʼ και πάνω σε αυτό το μοτίβο ήταν η απάντηση τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών-όπως αποκάλυψε η “Π” τις προηγούμενες ημέρες- προέβαλε αντιρρήσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό και πήρε τις απαντήσεις του. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ που θεωρείται και το καθ ʽυλην αρμόδιο υπουργείο έδωσε τελικά το πράσινο φως για να προχωρήσει επιτέλους το σχέδιο που φαίνεται ότι στην Κρήτη συναντά πλέον την καθολική αποδοχή.

Το υπουργείο έκρινε ότι ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τον εθνικό σχεδιασμό και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι δε παρατηρήσεις που έχουν μάλλον τεχνικό χαρακτήρα. Έτσι, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της “Π” οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όλο το σχέδιο και οι σχετικές μελέτες έχουν σταλεί στο υπουργείο για να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση- χρειάζεται εκτός των δύο αυτών υπουργών και του υπουργού Οικονομικών η υπογραφή- ώστε να γίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να επικυρώσει το “πακέτο”.

Τα λεφτά...αλλά;

Αυτή η διαδικασία πρακτικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Που σημαίνει ότι η Περιφέρεια και οι φορείς διαχείρισης θα έμπαιναν στη διαδικασία να αναζητήσουν ευρωπαϊκούς πόρους για να ξεκινήσει η υλοποίηση. Η συνολική αποτίμηση όλου του πακέτου εκτιμάται κοντά στα 145 εκατομμύρια ευρώ βάζοντας τα πάντα μεσα: μονάδες, σταθμοί μεταφόρτωσης, πράσινα σημεία, ανακύκλωση, διαχείριση υλικού. Και με ένα ποσό της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει η αρχή. Αλλά θα γίνει; Στην Περιφέρεια άρχισαν ήδη να συζητούν για το εάν η διαδικασία που επέλεξε κεντρικά η κυβέρνηση να κρατήσει τις τελικές αποφάσεις. Με ένα νόμο απʼ αυτούς που έχουν περάσει ως...σκούπα, τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο αποφάσισε να κρατήσει τον τελευταίο λόγο για τον αριθμό και το είδος των μονάδων!

«Δεν ξέρει κανένας τι μπορεί να σημαίνει αυτό. εάν αποφασίσουν να το πάνε σε διαδικασία φαστ τρακ. Εάν έχουν κάτι υπόψιν τους, μια συμφωνία, μια πρόταση από το εξωτερικό» αναφέρει στέλεχος της Περιφέρειας που ανησυχεί μήπως προκύψει κάτι στην πορεία.

«Δεν είναι τόσο λογικό να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά έχουν το δικαίωμα από τονόμο να πουν ή να επιβάλλουν τη δική τους θέση. Και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες. Αλλά θα το κάνουν;» αναρωτιέται.