Σε λύση, έστω και προσωρινή, κατέληξαν χθες οι δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού, που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και τους εκπροσώπους των εταιριών που διαχειρίζονται τη χωματερή των Πέρα Γαλήνων, για να συζητήσουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών της Μεσαράς. Όπως είναι γνωστό, από την Δευτέρα οι “πόρτες” της χωματερής παραμένουν κλειστές για τους δύο δήμους, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν προκειμένου να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί για την εναπόθεση των απορριμμάτων τους.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες, ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, καθώς έχει απενεργοποιηθεί πλήρως ο μηχανισμός αποκομμιδής των σκουπιδιών στην περιοχή της Μεσαράς… Χθες πάντως όλες οι πλευρές στο όνομα της καλής συνεργασίας, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης που υπάρχει να βρεθεί άμεσα λύση, έκαναν ένα βήμα πίσω, για να σπάσει το εμπάρκο στους δύο δήμους, που σηματοδοτεί την ομηρία της Μεσαράς όσον αφορά στη διάθεση των σκουπιδιών.

Από την πλευρά τους οι δύο δήμαρχοι Μ.Πετρακογιώργη και Ν.Σχοιναράκης, συνυπέγραψαν την δέσμευση τους, ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και έδειξαν κατανόηση στα αντικειμενικά προβλήματα που προέβαλλαν οι εργαζόμενοι στη χωματερή σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες και τα σοβαρότατα προβλήματα πληρωμής που αντιμετωπίζουν. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, να ξεκινήσει η μεταφορά των σκουπιδιών των δύο δήμων στη χωματερή, που θα γίνει σταδιακά.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η χθεσινή θετική εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και οριστική επίλυση του προβλήματος, αφού οι δήμοι όσο και να προσπαθήσουν, εάν δεν έχουν διασφαλισμένα ίδια έσοδα, δεν μπορούν να δεσμευτούν για την οικονομική δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεων τους.

Οι αλλεπάλληλες καρατομήσεις των οικονομικών της αυτοδιοίκησης αποτελούν πλέον καθημερινότητα, με αποτέλεσμα κανείς δήμαρχος σήμερα να μην είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί αύριο να πληρώνει ακόμα και τα άμεσα λειτουργικά του έξοδα… Για το λόγο αυτό άλλωστε με ομόφωνη απόφαση τους και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια, Γόρτυνας και Φαιστού, διεκδικούν λύση μόνιμη μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού, όσων αφορά στη διαχείρηση των απορριμμάτων τους. Συγκεκριμένα διεκδικούν μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας ειδικής μονάδας σύγχρονων, αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, στην οποία θα καταλήγουν τα σκουπίδια της Μεσαράς. Τα δύο Δημοτικά Συμβούλια ξεκαθαρίζουν ότι είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας να δοθεί συγκεκριμένη λύση και η περιοχή της Μεσαράς να συμπεριληφθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης σκουπιδιών, με μια σύγχρονη μονάδα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της περιοχής και με τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.