Tης Λίλιαν Δαφερμάκη

Ξεπερνούν τους 800 τόνους τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους του Ηρακλείου, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στη Λότζια, οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά στην πανελλήνια κινητοποίηση του κλάδου.

Στο κέντρο της πόλης δημιουργήθηκε χθες το πρωί ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό, καθώς μέσα σε λίγες ώρες άρχισαν να γεμίζουν οι δρόμοι σκουπίδια, που καταλάμβαναν σχεδόν όλα τα πεζοδρόμια, την ίδια στιγμή που σημειώνονταν έντονες βροχοπτώσεις.

Η απουσία κάδων από το κέντρο της πόλης επέτεινε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκουπιδιών, που άρχισαν να συσσωρεύονται σε μικρές “χωματερές” που σχηματίστηκαν σε διάφορα σημεία. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν οι πεζοί να μην μπορούν - χωρίς υπερβολή- να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης όπου “ξεφύτρωναν” συνεχώς και νέες εστίες συγκέντρωσης σκουπιδιών.

Εκτός των άλλων, η κατάσταση αυτή δημιούργησε έντονη ανησυχία, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη φραγή των φρεατίων λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκουπιδιών.

Με δηλώσεις του στην “Π” ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Λότζια κ. Ανδρέας Κυπραίος, αφού ξεκαθάρισε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των απεργών, που θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους μέσα από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν, σημείωσε ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και στενή συνεργασία μαζί τους προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μέτρα

αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Κυπραίο, εάν η κινητοποίηση λήξει σήμερα, με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει, η πόλη μπορεί να καθαριστεί μέσα σε 2,5 μέρες. Ωστόσο εάν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να παρατείνουν τον αγώνα τους, τότε τα πράγματα αλλάζουν καθώς οι ποσότητες σκουπιδιών που μαζεύονται στους δρόμους θα είναι σαφώς μεγαλύτερες και ως εκ τούτου ο καθαρισμός της πόλης θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνει, ο ίδιος σε συνεργασία και με τους εργαζόμενους, εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τον καθαρισμό της πόλης, που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την εξέλιξη της απεργίας. “Θέλουμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για το λόγο αυτό επεξεργαζόμαστε σχέδια διαχείρισης της κατάστασης, με όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Πάντως αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι κάθε μέρα που περνά η πόλη επιβαρύνεται με 150 τόνους σκουπιδιών…Για το λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση όπως τονίζει προς τους Ηρακλειώτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή το συνεργείο ασφαλείας της υπηρεσίας, το οποίο εργάζεται ασταμάτητα, καθαρίζοντας συνεχώς τα σκουπίδια τα οποία συγκεντρώνονται έξω από σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές και παιδικούς σταθμούς…

Ο αντιδήμαρχος κ. Κυπραίος υπογραμμίζει το υψηλό αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων στην καθαριότητας, που όπως τονίζει -παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν στο σχεδιασμό του δήμου- φρόντισαν αυτοβούλως να καθαρίσουν τα σημεία όπου γινόταν λαϊκή αγορά, γεγονός που δείχνει πολλά και για τις ευαισθησίες και για την επαγγελματική συνείδηση των ανθρώπων που εργάζονται στην υπηρεσία, για την οποία είναι άξιοι συγχαρητηρίων.