Της Κατερίνας Μυλωνά

Εμείς ασχολούμαστε με το θέατρο που μας έρχεται φυσιολογικά να κάνουμε, μας αρέσει να αφηγούμαστε ιστορίες μεταχειριζόμενοι απλά θεατρικά μέσα

Γούρι φέρνει η Κρήτη στον Σίμο Κακάλα, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Ηράκλειο το έργο του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο».

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Ηράκλειο και θα παρουσιαστεί στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου από την ερχόμενη Τετάρτη 13 ως την Κυριακή 17 Απριλίου και κάθε βράδυ στις 9 μ.μ. Πρόκειται για μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου “Χώρος” σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των ανοιξιάτικων εκδηλώσεών του. Η παράσταση έχει διακριθεί με έπαινο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για τον Σίμο Κακάλα και με τα βραβεία ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ και ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την ερμηνεία της Έλενας Μαυρίδου.

«Δεν θα υπάρξουν ποτέ αμιγώς θεατρικοί συγγραφείς που θα βλέπουν τα έργα τους να ανεβαίνουν στη σκηνή την στιγμή που τα γράφουν. Αυτό απαγορεύει τις ζυμώσεις μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου και κοινού», αναφέρει ο Σ. Κακάλας, σε συνέντευξή του στην «Π».

Πώς επιλέχθηκε να γίνει η πρεμιέρα της (ανοιξιάτικης περιοδείας της) παράστασης από το Ηράκλειο;

«Είναι η τέταρτη χρονιά που ερχόμαστε Κρήτη στο πλαίσιο των περιοδειών μας και η δευτερη πρεμιέρα που κάνουμε στο Ηράκλειο. Το προηγούμενο καλοκαίρι η παράσταση «Ερωφίλη – άσκηση 2» παρουσιάστηκε στο Κηποθέατρο Χατζηδάκι πριν τις παραστάσεις της στην μικρή Επίδαυρο ενώ, το καλοκαίρι του 2009 η παράσταση «Ερωφίλη – άσκηση 1» έκανε πρεμιέρα στο Πέτρινο Θέατρο των Ζωνιανών, εξάλλου όλες οι εκδοχές του Απόκοπου διερευνήθηκαν στην Κρήτη, ξεκινώντας από τα χωριά του Νομού Ρεθύμνου το 2007. Τι να πω, ότι το κάνουμε για γούρι; Μπορεί να μην με πιστέψετε, αλλά είναι η αλήθεια.»

Η παράσταση βασίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό. Είναι ρίσκο να παρουσιάζεται μια πραγματική ιστορία επί σκηνής;

«Εξαρτάται από το τι εννοείτε, φαντάζομαι, ρίσκο. Νομίζω ωστόσο πως όλες οι “ιστορίες” που αφηγούμαστε οι άνθρωποι έχουν μέσα τους -άλλες λίγο, άλλες περισσότερο- ψήγματα αλήθειας, πρόκειται για ένα βασικό συστατικό. Ο θεατής ίσως και να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια ιστορία που συνέβη δίπλα του, μέσα στον οικείο κοινωνικό του χώρο, οπότε υπό αυτή την παράμετρο κάτι τέτοιο είναι μάλλον υπέρ μιας παράστασης.»

Σας έκαναν εντύπωση τα δημοσιεύματα της εποχής;

«Έχουν απίστευτη ομοιότητα με τον τρόπο που παρουσιάζονται ανάλογες ιστορίες σήμερα από την τηλεόραση. Από αυτήν την άποψη εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι παραμένουμε ίδιοι σε κάποια βασικά πράγματα παρά την αλλαγή των εποχών.»