Του Κατερίνας Μυλωνά

Καλή προετοιμασία απαιτούσαν τα μαθήματα κατεύθυνσης, στα οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ.

Σήμερα οι μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).Λατινικά: Με καλή προετοιμασία

“Τα θέματα των Λατινικών απαιτούσαν συστηματική και οργανωμένη κατανόηση – εμβάθυνση της γραμματικής και του συντακτικού. Τα θέματα για έναν συνεπή και υπεύθυνο μαθητή με τη σωστή οργάνωση – καθοδήγηση προδίκαζαν άριστο αποτέλεσμα. Βέβαια το μάθημα των Λατινικών δεν αντιμετωπίζεται με την παραπάνω φιλοσοφία από το σύνολο των υποψηφίων.

Η διάρθρωση των θεμάτων στα Λατινικά δεν εκπλήσσει και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο θεωρητικός – αν το αξιοποιήσει – έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συνολική του εικόνα.

Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους τους υποψήφιους την ευόδωση των προσπαθειών τους», αναφέρει η Φιλόλογος από το Φροντιστήριο «Θετικό», κ. Αικατερίνη Μπορμπουδάκη.

Η Υπεύθυνη του Φιλολογικού τμήματος στο Φροντιστήριο «Σύγχρονη Εκπαίδευση» Γαζίου, κ. Μαρία Βρέντζου, αναφέρει πως «Η φύση του μαθήματος των Λατινικών είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για ιδιαίτερη ευελιξία στην επιλογή και στον τρόπο διατύπωσης των ασκήσεων. Με βάση αυτό το δεδομένο, θα χαρακτήριζα τα θέματα που ζητήθηκαν φέτος επαναλαμβανόμενα, αναμενόμενα και με διαβαθμίσεις σε ό,τι αφορά τη δυσκολία τους. Τα κείμενα που επιλέχθηκαν ήταν εύκολα ως προς το μεταφραστικό κομμάτι, εντούτοις το γεγονός ότι το πρώτο απόσπασμα ήταν απʼ τα πρώτα και απλά κείμενα της εξεταστέας ύλης, ενώ το δεύτερο από τα τελευταία και πιο απαιτητικά, καθόρισε και το βαθμό δυσκολίας των γραμματικών και συντακτικών ασκήσεων που τα αφορούσαν. -Εδώ να προσθέσω, ότι καθʼόλη τη χρονιά οι μαθητές μας εξοικειώθηκαν με διαγωνίσματα τέτοιας μορφής, -Παρʼόλα αυτά θεωρώ ότι το σημείο αυτό θα διαδραματίσει και τον καθοριστικό ρόλο για τη διάκριση ενός μέτριου από ένα καλό γραπτό. Ευχόμαστε ολόψυχα καλά αποτελέσματα σε όσους μαθητές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των πανελλαδικών εξετάσεων και καλή συνέχεια σε όσους συνεχίζουν».