Της Κατερίνας Μυλωνά

Η Μέη, πριν λίγες ημέρες πέρασε με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της, στην διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM στην Ελβετία

Η Μέη είναι ένα αξιολάτρευτο λαμπραντόρ, φύλακας- άγγελος για τον κάτοχό της!

Πρόκειται για τον πρώτο σκύλο- οδηγό τυφλών που εκπαιδεύτηκε από Ελληνική Σχολή, την Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα».

Η Μέη είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση!

Έργο της σχολής που ανέλαβε την εκπαίδευσή της είναι να παρέχει δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οι σκύλοι -οδηγοί τυφλών, είναι άριστα εκπαιδευμένα ζώα που χρησιμοποιούνται από άτομα με τύφλωση ή μειωμένη όραση προκειμένου να τα οδηγούν παντού, με ασφάλεια.

Η Μέη, πριν λίγες ημέρες πέρασε με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της, στην διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM στην Ελβετία.

«Στο εξωτερικό, οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών έχουν μεγάλη παράδοση αρκετά χρόνια τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν 25.000 τυφλοί», ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο– Οδηγό, κ. Λεία Σταβοράβδη.

«Ο σκύλος- οδηγός βοηθάει πάρα πολύ ένα άτομο με τύφλωση, εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Οφείλω να τονίσω ότι και ο τυφλός χειριστής πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος για να δουλέψει με ένα σκύλο- οδηγό. Δεν είναι GPS, εισάγεις μια διεύθυνση και σε πάει αυτόματα, ο τυφλός χειριστής πρέπει να ξέρει βήμα- βήμα πού πρέπει να πάει, πρέπει να κατευθύνει το σκύλο του, πρέπει να καταλάβει αν ο σκύλος πάρει μία άλλη κατεύθυνση, γιατί το κάνει αυτό, επίσης, πρέπει να υπενθυμίζει συνέχεια στο σκυλί ότι είναι τυφλός», ανέφερε η κάτοχος Σκύλου-Οδηγού, κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου.Η Σχολή σκύλων-

οδηγών ΛάραΈργο της σχολής είναι να εκπαιδεύει και να παρέχει εντελώς δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους Οδηγούς-Τυφλών σε άτομα με τύφλωση ή με μειωμένη όραση.

Παράλληλα, διοργανώνει ημερίδες και επιδείξεις με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τους Σκύλους-Οδηγούς, αξιολογεί ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, καταστήματα, επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου η πρόσβαση του ζεύγους Τυφλού-Χρήστη / Σκύλου-Οδηγού να είναι εφικτή.

Εκπαιδεύει άτομα με ολική ή μερική τύφλωση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με την χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και με τη χρήση Σκύλου-Οδηγού.

Επίσης, παρέχει ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη των Τυφλών Χρηστών Σκύλων-Οδηγών.

Η σχολή δημιουργεί προσβάσιμες ιστοσελίδες και έντυπα με θέμα τους Σκύλους-Οδηγούς και την αναπηρία γενικότερα.

Η λειτουργία της Σχολής στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές.

Πληροφορίες για την Σχολή Σκύλων – Οδηγών: στην ιστοσελίδα www.laraguidedogs.gr και στο Facebook στην σελίδα Lara Guide Dog School.

Λεία Σταβοράβδη Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο–Οδηγό Muenchackerstrasse 30, 4133 Prattlen Switzerland Τηλ: 0041 76 736 61 95 και 6979.984617Email: leia @ laraguidedogs.gr

Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου Ψυχολόγος, κάτοχος Σκύλου-Οδηγού 2810.313.852, 6970.282.883 email: ioanna @ laraguidedogs.gr.