Την πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές σε νοσοκομεία όλης της χώρας, κατήγγειλε η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου, την ώρα που τα αυξανόμενα κρούσματα της νέας γρίπης «πιέζουν» ασφυκτικά για τη λειτουργία τους.

Η υπουργός επανέλαβε πως τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν τα «κλειστά» κρεβάτια, ενώ επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρο κλείσιμο των σχολείων εν όψει Χριστουγέννων.

Η υπουργός δήλωσε πως δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των ΜΕΘ που δεν λειτουργούν, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτές.

Όπως είπε, χρειάστηκαν δέκα ημέρες ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν σε καταγραφή και παράλληλα να ελέγξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Μονάδες.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν τα «κλειστά» κρεβάτια. Στόχος του υπουργείου -δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της νέας γρίπης- είναι να ανοίξουν άμεσα 95 κλειστές κλίνες και μέχρι τον Δεκέμβριο να λειτουργήσουν άλλες 54.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται με διαδικασίες-εξπρές η πρόσληψη 300 υπαλλήλων (νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό) και μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές μέσω ΑΣΕΠ.

Τα σοβαρά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, εξαιτίας της νέας γρίπης, καθημερινά πολλαπλασιάζονται.