Των Αννας Κωνσταντουλάκη, Κατερίνας Μυλωνά

Σχολεία κλείνουν λόγω της νέας γρίπης, ωστόσο οπουδήποτε συγχρωτίζονται παιδιά (φροντιστήρια, χώροι αναψυχής κλπ.), μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

Την αυτονόητη αυτή παρατήρηση, κάνει μιλώντας στην “Π” ο αναπλ. καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Γαλανάκης, ο οποίος σχολίασε: “Είναι δεδομένο ότι ένα παιδί μπορεί να κολλήσει την γρίπη οπουδήποτε, ιδιαίτερα σε κλειστά μέρη όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.

Δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα και να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Αναφορικά με το εμβόλιο για τα παιδιά, ο κ. Γαλανάκης σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές και πρόσθεσε: “Κακώς ανησυχεί ο κόσμος. Ο κάθε γονιός μπορεί να αποφασίσει σε συνεννόηση με τον γιατρό του, αν το παιδί του θα κάνει το εμβόλιο και δεν πρέπει να φοβάται για παρενέργειες”.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν σε 2 δόσεις.

Παιδιά με άσθμα

“Ενα παιδί που αρρωσταίνει συχνά από το αναπνευστικό σύστημα, πρέπει να κάνει το εμβόλιο”, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Εύα Μαντζουράνη η οποία πρόσθεσε: “Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να κάνουν το εμβόλιο άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά η απόφαση είναι προσωπική για τον κάθε ένα σε συνεννόηση με τον γιατρό που εμπιστεύεται”.



Οι έγκυες

“Ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και λέμε ναι στον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών του 2ου και 3ου τριμήνου”, μας είπε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γιάννης Παχάκης ο οποίος σχολίασε: “Είναι γεγονός ότι υπάρχει απροθυμία από τις γυναίκες να εμβολιαστούν, αλλά ο Π.Ο.Υ, λέει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ούτε για τη γυναίκα, ούτε για το παιδί που κυοφορεί”.