Της Πέλλας ΛασηθιωτάκηΜε «όνειρο τρελό» μοιάζει τώρα η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν τις γιορτές αν ισχύσουν όσα είπε χθες στους συνεταιριστές όλης της χώρας η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή από το βήμα της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κ. Μπατζελή είπε ότι θα πληρώνονται οι δικαιούχοι των Ενώσεων οι οποίες έχουν ολοκληρώσει κατά 100% την ψηφιοποίηση των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι μόνο 10 Ενώσεις στις 120 σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει και μάλιστα με μεγάλες προσπάθειες εδώ και έξι μήνες το 90%, τότε είναι εύκολο να συναχθούν συμπεράσματα για το πόσοι δικαιούχοι θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα…. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε χθες η κ. Μπατζελή, για να αρχίσουν οι πληρωμές χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δείγμα 5% επί του συνόλου των δικαιούχων… Αλλά οι ρυθμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δύσκολο να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη!

Όπως ήταν επόμενο οι συνεταιριστές προειδοποίησαν για το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα υποστεί η κυβέρνηση αν δεν καταβάλλει τις επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα (τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα), πράγμα το οποίο φρόντισαν να διαμηνύσουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου. Οι πιο έμπειροι σχολιάζουν ότι όπως κι αν έχουν τα πράγματα τουλάχιστον η έναρξη των πληρωμών πριν τα Χριστούγεννα, είναι μονόδρομος (κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες) για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Η δυσάρεστη οικονομική

κατάσταση των αγροτώνΌπως ειπώθηκε χθες, το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΣΥΕ, παρουσιάζει συνεχή κάμψη κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης-στασιμότητας-περιορισμένης αύξησης των τιμών παραγωγού, σε σχέση με την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε αθροιστικά κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 15% περίπου.

Καταγράφεται συνεπώς ότι στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας η άνοδος του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα κινήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων του στην αγορά. Πρόκειται για μια πρωτοφανούς έκτασης μείωση του αγροτικού εισοδήματος, που αποτυπώνεται με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο κατά το 2008 (-14,4%).

Σύμφωνα εξάλλου με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ (Αύγουστος 2009) στο διάστημα του δωδεκαμήνου (Ιούλιος 2008 - Ιούνιο 2009) σημειώνεται μείωση τιμών παραγωγού κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, όπως προκύπτει από την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη Εκροών. Από την άλλη πλευρά, ο γενικός Δείκτης Εισροών, που εκφράζει το κόστος παραγωγής παρουσίασε στο ίδιο διάστημα και νέα αύξηση κατά 0,4%.

Το άθροισμα των δύο αυτών δεικτών προσδιορίζει απώλεια στο αγροτικό εισόδημα της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων, τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο της κρίσης.

Η σημαντική επιδείνωση του αγροτικού εισοδήματος επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με την οποία στο διάστημα των τελευταίων ετών, το αγροτικό εισόδημα, σε αποπληθωρισμένες τιμές, μειώθηκε αθροιστικά κατά 21%.

Για λόγους σύγκρισης και μόνο τονίζεται ότι στο διάστημα της ίδιας περιόδου το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε. -27 αυξήθηκε κατά 15% περίπου.

β) Αγροτική Παραγωγή . Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας (2004-2008) και ιδιαίτερα μετά το 2006 που άρχισε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σημειώνεται σημαντική κάμψη στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων, με χαρακτηριστικότερες εκείνες του καπνού (-82%) και των τεύτλων (-59%) ως αποτέλεσμα των άστοχων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά σημαντική όμως ήταν η μείωση της παραγωγής και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που κυρίως οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην τριετία 2006-2008, όπως στη σταφίδα (-83%), στο βαμβάκι (-47%), στο ελαιόλαδο (-32%), στο σκληρό στάρι (-24%), στη βιομηχανική τομάτα (-19%), στο κρασί (-15%).

γ) Αξία Αγροτικής Παραγωγής

Εξαιτίας των προηγούμενων εξελίξεων, η πτώση της αξίας της αγροτικής παραγωγής είναι συνεχής και διαρκής, όπως φαίνεται από την εξέλιξη της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του αγροτικού τομέα, που αποτιμά το παραγόμενο προϊόν από την πλευρά της προσφοράς.

Στο διάστημα μάλιστα της πενταετίας 2004-2008 συρρικνώθηκε σε τρέχουσες τιμές κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, αν εκτιμήσουμε σήμερα τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της χώρας, θα δούμε ότι βρίσκεται κάτω από το 3%, όταν το 2003 ήταν 5,1%. Σε απόλυτο μέγεθος, η πτώση αυτή αντιστοιχεί σε απώλεια 1,5 δις ευρώ περίπου από την αξία των αγροτικών μας προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ αν στη συμβολή του αγροτικού τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία συνυπολογιστεί και ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών τότε θα δούμε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25,2% της συνολικής προστιθέμενης αξίας.

δ) Απασχόληση . Η απασχόληση στον αγροτικό τομέα βαίνει συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να καλύπτει το 2008 το 11,4% στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας. Το ποσοστό αυτό ήταν στο 14,6% κατά το 2003. Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, από 72,3 χιλιάδες σε 84,5 χιλιάδες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,8%), εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω επιδείνωση.