«Εκεί όπου οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες, τα διπλά μηνύματα και το θολό τοπίο, ο πρωθυπουργός έπραξε χθες το αυτονόητο, αυτό που ζητήσαμε επίμονα και αυτό που απαίτησε και περίμενε ο ελληνικός λαός. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην κόκκινη γραμμή που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ και η οποία έγινε κτήμα του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν επετεύχθη. Ο στόχος της Ελλάδας δεν ήταν το βέτο, αλλά να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως το Κίνημα αναμένει το τελικό επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και καθαρά μηνύματα προς όλους πλέον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «διγλωσσία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, με μηνύματα όχι απόλυτα συμβατά το ένα με το άλλο» και πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλο λάθος διαπραγματευτικής τακτικής να νομίζουμε ότι μια συζήτηση που γίνεται σε ένα πολυμερές πλαίσιο μπορεί να λυθεί μέσα από ένα διμερές, δηλαδή μέσα από μια συζήτηση Ελλάδας - ΗΠΑ. Εκ των πραγμάτων φάνηκε πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα πρέπει να βγεί από την Σύνοδο αυτή ενδυναμωμένη, με μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που ανέλαβε, ήδη, με την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, βλέποντας και τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι συνέχεια των πρωτοβουλιών «σημαίνει και πιθανή επίσκεψη στην γειτονική χώρα (ΠΓΔΜ) και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να κάνουμε και μέσα στην Ελλάδα, για να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση η οποία προωθεί το μεγάλο ζήτημα της χώρας μας με την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα - καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της Συνόδου και εκτίμηση του κλίματος στην γειτονική χώρα - προκειμένου να «κρίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποια είναι η πιο πρόσφορη στιγμή για να αναλάβει την πρωτοβουλία».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι «εφόσον η ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, παραμένει αδιάλλακτη, τι νόημα έχει η επίσκεψη ενός έλληνα πολιτικού αρχηγού», ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ειλλημμένη απόφαση για επίσκεψη Παπανδρέου στην ΠΓΔΜ, είπε ότι «διαβάζουμε και βλέπουμε ήδη την κατανοητή αντίδραση του λαού της γειτονικής χώρας σε μια απόφαση που θεωρούν από την σκοπιά τους άδικη. Είναι σημαντικό να μην κλείσουν οι δίοδοι συνεννόησης, να κρατήσουμε ανοιχτή την συζήτηση και είναι ίσως πιο πρόσφορο αυτό να μην γίνει από την κυβέρνηση, αλλά από ένα ηγέτη που έχει κύρος στην περιοχή, γνωρίζει πολύ καλά τα Βαλκάνια και μπορεί να μιλήσει με μια διαφορετική γλώσσα στο ζήτημα αυτό».

«Η κόκκινη γραμμή προφανώς παραμένει: Η Ελλάδα ζητά μια ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και αυτό που προέκυψε από το «τέλος» του Βουκουρεστίου είναι ότι αυτή τη θέση μας, η οποία δεν ήταν θέση της κυβέρνησης, αλλά όλου του ελληνικού λαού, έστω και με δυσπιστία ή επιφύλαξη αποδέχτηκαν και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας είναι πάντα μια δύσκολη εξέλιξη για όποιον το επικαλείται, είναι το τελευταίο όπλο και είναι το όπλο που δεν θέλει μια κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει. Γιʼ αυτό και μείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε θριαμβολογία γύρω από αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι «η επόμενη μέρα» και προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι «υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν με «συνεχιζόμενη την αδιαλλαξία των Σκοπίων, η Ελλάδα πρέπει να αναβιώσει την συμφωνία του 1992 των πολιτικών αρχηγών», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στο ζήτημα των Σκοπίων υπάρχει ένα προπατορικό αμάρτημα και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Καλό είναι να μην γυρνάμε προς τα πίσω, αλλά να βρίσκουμε λύσεις που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Τέλος,διευκρινίζοντας τα περί «προπατορικού αμαρτήματος και χαμένων ευκαιριών», ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε την πολιτική του εμπάργκο που κατέληξε στην "Ενδιάμεση Συμφωνία" η οποία αποτέλεσε την βάση μιας συζήτησης, που όντας πολύχρονη και επίμονη έδειχνε, προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, «να είναι κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς το νήμα εκείνο διακόπηκε βίαια το 2004, με την απουσία πρωτοβουλιών και το σημερινό αδιέξοδο που μεταφράστηκε στο δικαίωμα αρνησηκυρίας και στην μη πρόσκληση είναι αποτέλεσμα αυτής της χαμένης τετραετίας».Το ΚΚΕΗ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ "δεν θα συμμεριστεί τον διθύραμβο που πιθανόν να προβάλλει η κυβέρνηση". "Επίσης -πρόσθεσε- δεν συμφωνούμε καθόλου με την προσπάθεια που έγινε αυτές τις μέρες να εμφανιστεί ότι υπήρχε εθνική ομοψυχία, όσον αφορά τα κόμματα, στους χειρισμούς του θέματος, και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ".

"Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια" σχολίασε Αλέκος Αλαβάνος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λαϊκος Ορθόδοξος Συναγερμός μιλά για προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ επιμένει ότι η "σύνθετη ονομασία" αποτελεί ταπεινωτικό συμβιβασμό.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αντιδράσεις ήταν περισσότερο ενθουσιώδεις. Ο νομάρχης έκανε λόγο για "αναστάσιμη μέρα". "Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο αφεντικό στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν δημοπραττείται" είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσθέτοντας πως "ο τσαμπουκάς του Μπους δεν πέρασε και χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Καραμανλή "μεγάλο ηγέτη". "Από 'δω κα πέρα χρειάζεται μία σοβαρή αντιμετώπιση της προπαγάνδας και το αποτέλεσμα πρέπει να βρει τον ελληνικό λαό και τους πολιτικούς ενωμένους" κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έπλεξε το εγκώμιο και του Γάλλου προέδρου, προτρέποντας τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να δώσει σε μεγάλο δρόμο της Θσσαλονίκης το όνομα Νικολά Σαρκοζί για τη φιλελληνική σταση που τήρησε. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε έτοιμος να του παραδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.Ο ΑλαβάνοςΕμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις σαν την περίοδο του εμπάργκο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε διμερές επίπεδο, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων, όπως ζητάνε σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι μέσα από αυτό το δρόμο, να βρούμε μια λύση κοινής αποδοχής που θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και σε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.