"Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι όπου συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του πως η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν λυθεί το θέμα της ονομασίας. "Είχα πει σε όλους τους τόνους ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Αυτό και έπραξα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Σημείωσε δε ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν αποτελέσματα.

"Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Ασκεί την εξωτερική της πολιτική με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, με σύνεση". Στην διαπραγμάτευση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας. Δεν απομονωθήκαμε όπως ίσως κάποιοι φοβούνταν. Αντίθετα βρήκαμε συμπαραστάτες. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αυτό που τελειώνει, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η ψευδαίσθηση εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. "Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ' όλους" τόνισε.

"Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου, νιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Στόχος μας δεν είναι να ταπεινώσουμε τους γείτονες αλλά να τους ενισχύσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Επιδιώκουμε λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες όλων.

Απηύθυνε δε νέα πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας να συμμετάσχει στο πλαίσιο του ΟΗΕ στην διαδικασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της."Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα, γιατί δεν ωφελεί την πατρίδα. Να θυμόμαστε πάντα πως μια εξωτερική πολιτική ήρεμης αυτοπεποίθησης, με ξεκάθαρη στρατηγική και συστηματική δουλειά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα".

Είμαστε μια κοινωνία είπε ο πρωθυπουργός που σήμερα δικαιούται να νιώθει αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά μπορούμε με πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια να λύσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Έκλεισε το μήνυμά του ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη του.