Ξεκάθαρη στάση και αρραγές εθνικό μέτωπο ήταν το μεγάλο μυστικό της ελληνικής επιτυχίας στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα πέτυχε και δεν έλαβαν τελικά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, μετά το ελληνικό βέτο για το θέμα της ονομασίας. Η απόφαση της Συμμαχίας, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι πως η γειτονική χώρα θα λάβει πρόσκληση μόνον όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά με την Ελλάδα, κάτι που οι 26 ηγετες επιθυμούν να γίνει το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να θέτουν χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας χθες από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα της συνόδου, κάνοντας λόγο για "επιτυχημένη μάχη" και για "εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων". "Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα κινούμαστε στη σωστή γραμμή ώστε να επιτύχουμε τον τελικό εθνικό στόχο: Οριστική λύση του προβλήματος" δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ μόνον εφόσον προηγουμένως λυθεί η διαφορά με το όνομα.

Ο πρωθυπουργός είπε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τα ισχυρά της επιχειρήματα, δηλώνοντας με σαφήνεια τις θέσεις και τις προθέσεις της, και πρόσθεσε: "Δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της Συμμαχίας".

Υπέρ της Ελλάδας τάχθηκαν η Γαλλία και η Ισπανία. Μάλιστα, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ένθερμα την ελληνική θέση, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει ουγγρικές και ελληνικές ρίζες. Κατανόηση στις θέσεις της Ελλάδας έδειξε το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ολλανδία. Ουδέτερη στάση τήρησε η Αγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να υποστηρίζει τα Σκόπια, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση της Ιταλίας. Υπέρ της ένταξης των Σκοπίων με το όνομα FYROM, όπως πρότεινε ο Μπους, τάχθηκαν η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Βουλγαρία και η Νορβηγία, ενώ αμέτοχες έμειναν Βρετανία, Πορτογαλία και Καναδάς.

Στις δηλώσεις του από το Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και η προσπάθεια συνεχίζεται". "Δεν τελείωσε το θέμα στο Βουκουρέστι. Αυτό που τελείωσε είναι η ψευδαίσθηση όσων νομίζουν πως μπορούν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους" πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και αφού ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιδιώκει "συνεννόηση και λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων, ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας", απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ με στόχο τη λύση.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία του αρραγούς εσωτερικού πολιτικού μετώπου που διαμορφώθηκε στη χώρα μας με αφορμή το Σκοπιανό και τόνισε ότι ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μείνει μακριά από τα εθνικά θέματα.

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε πρώτη, νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας και τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι ζητούμενο η σταθερότητα στην περιοχή, είπε όμως ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συνολική και σοβαρή λύση, ώστε να χτιστούν σχέσεις καλής γειτονίας και κατ' επέκταση συμμαχικές σχέσεις. Η υπουργός πρόσθεσε πως μένουν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα λύση.

Στο δείπνο των ηγετών, ο Κώστας Καραμανλής συνέδεσε την παρουσία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας και είπε πως εφόσον τα Σκόπια δεν κάνουν ένα βήμα καλής θέλησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης, δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία ούτως ώστε να λάβουν πρόσκληση για να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η επιθυμία της Αθήνας είναι να δει τα Σκόπια να περνούν την πόρτα της Συμμαχίας.Οργή ΣκoπίωνΤο βέτο της Αθήνας προκάλεσε μεγάλο σοκ στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, που φαίνεται πως είχε πειστεί από τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να φθάσει την υπόθεση στα άκρα. Ετσι, νωρίς χθες το απόγευμα, η διπλωματική αποστολή της FYROM, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αποφάσισε να αναχωρήσει εσπευσμένα από τη σύνοδο, χωρίς να δώσει το "παρών" στη συζήτηση για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν και τα Σκόπια.

"Είναι μία δύσκολη στιγμή για ένα μικρό έθνος... Είναι απαραίτητο να είμαστε με το λαό μας... Είναι ατυχές για τις αρχές της δημοκρατίας το ότι η υποψηφιότητα της 'Μακεδονίας' για το ΝΑΤΟ τιμωρήθηκε, όχι λόγω ενεργειών μας, αλλά επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε. Είμαστε 'Μακεδόνες' και η χώρα μας είναι η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και αυτή θα παραμείνει για πάντα", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Μιλόσοσκι, καταχειροκροτούμενος από τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους.

Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι δήλωσε πως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ "όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της 'Μακεδονίας', με εξαίρεση την Ελλάδα", ενώ ερωτηθείς για το μέλλον των διαπραγματεύσεων επί της ονομασίας, είπε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει "να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα", καθώς κρίνει ότι "η ενδιάμεση συμφωνία παραβιάστηκε".

Πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν επικοινωνιακά το... χάπι της αποτυχίας, οι Σκοπιανοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Μπους. Ομως, ακόμη και ο κατά τα άλλα μετριοπαθής πρόεδρος Τσερβένκοφσκι ήταν λαύρος κατά της Αθήνας, λέγοντας: "Δεν πρόκειται για χρήση του βέτο, αλλά για κατάχρηση. Είμαι τρομερά απογοητευμένος".

Νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό είχαν εγκαταλείψει επιδεικτικά τη συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα της συνόδου, ενώ κλίμα έντασης δημιούργησαν και στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι τη "βομβάρδισαν" με ερωτήσεις, προκαλώντας αρκετές φορές κομφούζιο στην αίθουσα Τύπου, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν το λόγο χωρίς να τους έχει δοθεί.

"Γιατί δεν δεχθήκατε την ένταξη της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία;" ρωτήθηκε μεταξύ άλλων από τους Σκοπιανούς η κ. Μπακογιάννη. "Επειδή πιστεύουμε ότι η χώρα σας δεν δέχθηκε ποτέ και υπονόμευσε το όνομα FYROM από την αρχή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος" απάντησε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η ενδιάμεση συμφωνία ισχύει στο ακέραιο, υπενθυμίζοντας στα Σκοπια ότι από την Αθήνα περνάει και ο δρόμος τους για την Ευρώπη. Ερωτηθείσα εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και τον Σεπτέμβριο στην ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί πως θα το κάνει εφόσον δεν έχει προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. "Η αποφασιστικότητα που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα" τόνισε.

Εντός των... τειχών των Σκοπίων, ο Τύπος υποδέχθηκε το ελληνικό βέτο με δεύτερες εκδόσεις των εφημερίδων, όπου κυριάρχησαν έξαλλοι τίτλοι, όπως για παράδειγμα αυτός της "Βεστ" ότι "Η Ελλάδα ειναι ο μοναδικός μας εχθρός". Οι τοπικές τηλεοράσεις έχουν συνεχή ροή με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ οι τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ελληνικό βέτο θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.