«Θα ενεργήσουμε με σύνεση και σοβαρότητα, όπως πρέπει» ξεκαθάρισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο οποίος ζήτησε να γίνουν «ένα-δύο συλλαλητήρια» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η Εκκλησία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και με αγωνία όλα αυτά τα θέματα, τα εθνικά μας θέματα. Η Εκκλησία, πρέπει να ξέρετε, ότι αφουγκράζεται και την αγωνία, αλλά και τους πόθους του λαού μας γιατί είναι ζυμωμένη με το λαό. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με σύνεση και με σοβαρότητα, όπως πρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ανθιμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στις παραπάνω δηλώσεις από τα Ιωάννινα, όπου έφτασε χθες το μεσημέρι για να ευχηθεί στον μητροπολίτη Θεόκλητο για τη σημερινή του εορτή.

Αποστάσεις από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κράτησαν επίσης οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Ναυπάκτου Ιερόθεος.

«Νομίζω ότι αυτά όλα είναι έξω από το εκκλησιαστικό ήθος» είπε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ανθιμου.

«Εγώ δεν μπορώ να κρίνω και ποτέ δεν έκρινα αρχιερείς. Το θέμα αυτό είναι εθνικό θέμα, είναι κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι κυρίως επικεντρώνεται στο διπλωματικό στοιχείο. Εμείς οι κληρικοί δεν ξέρουμε από διπλωματία και επειδή δεν ξέρουμε από 'παγίδες' της διπλωματίας, γι' αυτό δεν πρέπει να ασχολούμαστε με διπλωματικά ζητήματα. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αγαπούν την πατρίδα τους και κανένας πολιτικός δεν είναι προδότης. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας» υποστήριξε, απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής (24/2/08), είχε υποστηρίξει:

«Πιστεύω απόλυτα, εφόσον φτάσουμε ενδεχομένως στην απόφαση της Ελλάδος να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, πως οπωσδήποτε ένα-δύο καλά συλλαλητήρια, με τη σύμπραξη όλων των κομματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα ή στην Αθήνα, στην Καβάλα, βοηθούν πάρα πολύ στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών».