Την πρόθεση των ΗΠΑ «να υποστηρίξουν μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν η Αθήνα και τα Σκόπια, μέσω των καλών υπηρεσιών του κ. Νίμιτς», επανέλαβε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι, ενθάρρυνε τα δυο μέρη «να εργασθούν εποικοδομητικά υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ έτσι ώστε να υπάρξει λύση αποδεκτή και στις δυο πλευρές».

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από την ελληνική αντιπροσωπεία στα Σκόπια, ο κ. Κέισι υπογράμμισε τον σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών «να εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους και να διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις ή πολιτικές. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρα απαράδεκτο να καταφεύγει κανείς σε βία ή να εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο διπλωματικές αποστολές ή ξένους διπλωμάτες. Αντιλαμβάνομαι ότι στα γεγονότα των Σκοπίων οι αρχές της Μακεδονίας παρενέβησαν πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα προβλήματα που υπήρχαν εκεί».