Από την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα σπουδαία για το όνομα των Σκοπίων. Την ημέρα εκείνη θα ξεκινήσει ο επόμενος γύρος των επαφών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, με βάση την πρόταση Νίμιτς. Την ίδια μέτρα το θέμα θα συζητηθεί στην ελληνική βουλή, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την απάντηση της ΠΓΔΜ ή να περιγράψει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης. «Εμείς αυτά που έχουμε να πούμε, τα έχουμε πει. Αναμένουμε πλέον τη συζήτηση με τον κ. Νίμιτς στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο νέος γύρος επαφών μεταξύ των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα ετοιμάσει νέα πρόταση για αυτή καθαυτή την ονομασία και θα προχωρήσει παράλληλα σε δομικές αλλαγές στο κείμενο του σχεδίου του, δεδομένου ότι οι θέσεις των δύο πλευρών δεν συγκλίνουν.Αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔΤην ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ερωτηθείς εάν οι βουλευτές της ΝΔ τηρούν στάση αναμονής και επιφύλαξης, ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης δήλωσε: «Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και όχι μόνον. Και οι περισσότεροι βουλευτές των ελληνικών κομμάτων, του ελληνικού κοινοβουλίου. Ελάχιστοι είναι που βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης υστερίας. Όχι μονάχα με το θέμα των Σκοπίων αλλά και με πολλά άλλα ζητήματα, και εσωτερικής πολιτικής εννοώ.

Οι περισσότεροι ειδικά στο ζήτημα του εθνικού θέματος, του θέματος των Σκοπίων, τηρούν μία πολύ υπεύθυνη στάση και πολύ χαμηλούς τόνους. Όπως επιβάλλεται την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, την ώρα που υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα» σημείωσε.

Τη θέση του υπέρ του βέτο επανέλαβε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, λαμβάνοντας παράλληλα αποστάσεις από τις θέσεις του μητροπολίτη Ανθιμου για συλλαλητήρια.

«Αν με πείσουν κάποιοι ότι το συλλαλητήριο θα είναι εφάμιλλο εκείνου της δεκαετίας του 1990 ή περίπου σαν εκείνο, τότε θα συμμετέχουμε. Διαφορετικά είμαι ενάντια στα συλλαλητήρια, διότι στη σημερινή εποχή όλα λύνονται γύρω από το διπλωματικό τραπέζι. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, εμείς λέμε καμία, υποχώρηση ναι στο βέτο», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, ζήτησε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να το κατεβάζουμε στα μπαλκόνια ή τα πεζοδρόμια διότι σήμερα γίνεται ένας εξαιρετικά λεπτός χειρισμός κι έχουμε λάβει και τα μηνύματα από το παρελθόν, απ΄ όπου μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως η χώρα μας οδηγείται όχι μόνο σε σύνθετη ονομασία, αλλά και σε διπλή και σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Αντίστοιχη θέση διατύπωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης στον Alpha 98,9: «Σήμερα πρέπει να παρθεί μια απόφαση. Πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτή την ιστορία. Η απόφαση που θα πάρουμε είναι μια απόφαση που θα ληφθεί και θα πρέπει να είναι κοινή απόφαση όλων των πολιτικών αρχηγών και η απόφαση αυτή πρέπει να είναι οριστική».

O υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Aρης Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις σχολίασε ότι «η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τα ίδια σφάλματα του παρελθόντος, καταντά φάρσα». Πάντως, από επικοινωνιακής πλευράς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιμένει στις δικές της θέσεις, «αλλά η επιμονή αυτή -όπως τόνισε- πρέπει να γίνεται με σύνεση, ψυχραιμία και ρεαλισμό, διότι πάνω από όλα έχει σημασία να φιλοτεχνήσουμε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».

«Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας είναι η εικόνα αυτής της χώρας που συζητά και επιμένει εκεί που πρέπει να επιμείνει. Το λέω αυτό, διότι μην ξεχνάτε παλαιότερα είχαμε την Ελλάδα την πιο σκληρή και αδιαπραγμάτευτη και αυτήν την εικόνα την πληρώσαμε, γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει λύσεις στο παρελθόν πιο συμφέρουσες για τα εθνικά μας ζητήματα, εάν τότε είχαν επικρατήσει η ψυχραιμία και η σύνεση και όχι η πολιτική των συλλαλητηρίων και των ακραίων φαινομένων» πρόσθεσε ο Α.Σπηλιωτόπουλος.Οι θέσεις της ΑντιπολίτευσηςΟ εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Ένα σχόλιο έχω να κάνω, ότι είναι κρίμα για τη χώρα, μία κυβέρνηση μικρών δυνατοτήτων, να καλείται να διαχειριστεί μεγάλες υποθέσεις για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, όπως είναι το Σκοπιανό».

Η Αλέκα Παπαρήγα, από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί, που «πατρονάρουν» τα Σκόπια, προέτρεψαν την ΠΓΔΜ να συνεχίσει το διάλογο.

Σύμφωνα με τη γγ του ΚΚΕ, έχει σημειωθεί ένα βήμα στην επικοινωνία, ωστόσο, όπως εκτίμησε, η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν δέχεται να συζητήσει να έχει γεωγραφικό περιεχόμενο ο όρος Μακεδονία, «κάτι που για μας είναι το σημαντικότερο». Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ακόμη πως το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με το ενδεχόμενο συμφωνίας για διπλή ονομασία, αλλά δεν θεωρεί τη λύση αυτή λειτουργική.

Αργότερα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ετοιμότητα, επαγρύπνηση και προετοιμασία. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί εθνικιστές «εκείνους που αναγορεύουν τον ελληνικό λαό και τον ελληνικό πολιτισμό ως περιούσιο και υπέρτατο, ξύνουν την γκλίτσα τους ακόμα και για επέκταση των συνόρων της χώρας, εκφράζουν σοβινιστικές, ρατσιστικές απόψεις, αντιμετωπίζουν περίπου ως εχθρούς ή ως υπαίτιους για την αύξηση της ανεργίας τους αλλοδαπούς εργάτες».

Η γγ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση της ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και οι πρωτοβουλίες Νίμιτς, «εντάσσονται στον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου.

«Δεν πρέπει κανείς να κάνει πλειοδοσία εθνικισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος ο οποίος υπογράμμισε την ανησυχητική, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στα Βαλκάνια και την αναγκή να δοθεί προσοχή, καθώς «μπορεί να υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις, όπως η διάσπαση αυτού του κράτους και η δημιουργία ενός αλβανικού και ενός σλαβικού κράτους».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην άσκηση βέτο σημείωσε πως «πρέπει να βρίσκουμε λύσεις καθώς δεν μπορεί να έχουμε σε όλα τα σύνορά μας εχθρούς». Επιπρόσθετα, ο ίδιος δήλωσε πως «η ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι να βρίσκει λύσεις».

«Ο Ελ.Βενιζέλος με τη Συνθήκη της Λωζάννης μέσα από μια Ελλάδα η οποία είχε ηττηθεί βρήκε λύσεις. Θα σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας χωρίζουν με την ΠΓΔΜ» σημείωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.