Στα ύψη έχουν φθάσει οι τιμές της αμόλυβδης στην Κρήτη, που μετά και την αύξηση του ειδικού φόρου “σκαρφάλωσαν” εως το 1,16 ευρώ το λίτρο.

“Δεν υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας και η λέξη αυτή δεν έχει έννοια, αφού έχουμε ελεύθερη αγορά”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χάρης Μαυράκης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν πρατηριούχοι που πωλούν την βενζίνη στην τιμή που την αγοράζουν δηλαδή προς 1,9 το λίτρο. Ο ίδιος είπε ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν έχουν μόνο σχέση με την αύξηση του ειδικού φόρου, αλλά και το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου “άγγιξαν” τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο και οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς πριν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με βενζίνη.

Στη διεθνή συγκυρία και την ΕΕ απέδωσε τις αυξήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Η αύξηση του ΕΦΚ επιβάρυνε τα καύσιμα έως 2,5 λεπτά το λίτρο, όμως οι αυξήσεις που παρατηρούνται φτάνουν και τα 7 λεπτά το λίτρο. Έτσι, στην Αττική καταγράφονται τιμές έως και 1,14 το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και το 1,20 ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε διαμορφωθεί στο 1,038 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Η τιμή αυτή ήταν ήδη υψηλότερη κατά 1,67% από τις 23 Ιουνίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ότι από το 2004 οι διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί κατά 140%, ενώ στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί μόνο κατά 40%, που είναι η ελάχιστη αύξηση και είναι 20 έως 22% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η νέα προσαρμογή, που αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, θα φέρει επιβάρυνση κατά 2 λεπτά το λίτρο, είπε ο κ. Σιούφας και σημείωσε ότι επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η χώρα μας για 30 μήνες δεν το είχε κάνει.Επικρίσεις“Η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για τα νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή των καυσίμων. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υποχρεώνεται από την ΕΕ να αυξήσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο επίτροπος για θέματα ενέργειας κ. Κόβακς απαντά στον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι η μεταβατική περίοδος λήγει το 2010 άρα και η σχετική υποχρέωση της Ελλάδας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

“Την ώρα που οι καταναλωτές λεηλατούνται και στενάζουν από το πρωτοφανές «ράλι» των τιμών στη βενζίνη και τα πετρελαιοειδή, αλλά και το γενικότερο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, η κυβέρνηση χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης αυτοεπαινείται και αυτοεγκωμιάζεται. Η αλήθεια, όμως, δεν κρύβεται και βοά”, αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης.