Κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι αντιπολιτεύεται επιχειρηματικές κινήσεις άσκησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο πλαίσιο ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, καθώς και της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για φοβίες και φοβικά σύνδρομα και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό να αντιπολιτεύεστε επιχειρηματικές κινήσεις ως να είστε επιχειρηματίες». Το να εμφανίζεται ένα κόμμα να αντιπολιτεύεται μια μεγάλη επιχείρηση, όπως η Εθνική Τράπεζα ή ο ΟΤΕ, την ώρα που είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικές κινήσεις τους θίγουν τους ανταγωνιστές τους, δημιουργεί και άλλα ερωτήματα, πρόσθεσε ο υπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι "όταν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, (μπορούμε) να τα συζητήσουμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το ένα 'ντιλ' ή για το άλλο, εάν είναι συμφέρον, για το δέκατο και για την υποδιαστολή".

Για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τις πολιτικές διαστάσεις των πρωτοβουλιών της: «Είχε ενημερώσει και είχε πάρει καταρχήν το πράσινο φως» για την επένδυση στην Τουρκία, είπε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το θέμα έχει εξεταστεί και απορριφθεί. Στη χώρα μας, τόνισε, δεν λειτουργούν οι «επτά αδελφές», οι οποίες έχουν «upstream» δραστηριότητες (παραγωγή πετρελαίου κλπ), ώστε να φορολογήσουμε υπερβολικά κέρδη, αλλά δύο συγκεκριμένες εταιρείες (ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ). "Εάν το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογήσουμε τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, να μας το πει και να επανεξετάσω το θέμα", πρόσθεσε.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι τα κέρδη των δύο εταιρειών προέρχονται από ανατίμηση των αποθεμάτων τους και ότι αυτά θα εξαφανιστούν όταν πέσουν οι τιμές του πετρελαίου. "Τότε τι θα κάνουμε; Έκτακτη ελάφρυνση; Η φορολόγηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα «γιο-γιο»", είπε ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι στα ΕΛΠΕ υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διύλισης και ότι εκεί θα κατευθυνθεί μεγάλο μέρος των κερδών τους.

Όσο για το μπόνους στην ηγεσία των ΕΛΠΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η διοίκηση της επιχείρησης κάνει εξαιρετική δουλειά, με πολύ καλά αποτελέσματα και απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ωστόσο κρίθηκε, από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν έπρεπε να δοθούν υψηλά μπόνους και τα κόψαμε. «Θα μας κατηγορήσετε και γιʼ αυτό;» ρώτησε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης.

Επικαλούμενοι τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Φλωρίδης υποστήριξαν ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν σφόδρα αντίθετος στη φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών κολοσσών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι πρόκειται για δήλωσή του έξω από το Eurogroup, με την οποία χαρακτήριζε ενδιαφέρουσα την πρόταση και ότι θα έπρεπε πρώτα να δούμε τις πρακτικές συνέπειες αυτής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ.Ανδρουλάκης πρότεινε την ψήφιση νόμου με τον οποίο να είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομίας η επιβολή έκτακτου φόρου στα πετρελαϊκά υπερκέρδη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει την πρόταση του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζ. Κλ. Γιούνγκερ για φορολόγηση των υπερκερδών από την υπερακόντιση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα την άρνηση του διοικητή της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου να μην προσέλθει αρχικώς για ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ενώ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι όλοι είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας: "Η Ελλάδα διεκδικεί το δικό της ρόλο σʼ αυτή την εποχή των παγκοσμιοποιημένων αγορών. Βεβαίως θα κρίνουμε αν αυτό συμφέρει, αν έγινε κάτω από όρους συμφέροντες και πώς έγινε και πώς θα προχωρήσει. Ασφαλώς τα ερωτήματα πρέπει να τίθενται, αλλά καλό είναι το αντιπολιτευτικό μένος, κάποιες στιγμές, να μην παρασύρει την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακραίες λογικές και σε ακραίες κριτικές", τόνισε.