Στην τιμή των 22,11 ευρώ και με την έκδοση 4 νέων μετοχών για κάθε 10 παλαιές θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ, όπως αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων σε μία επιεσοδιακή συνεδρίαση.

Η συνέλευση ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα, καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων της ΕΤΕ (ΣΥΕΤΕ), Σταύρος Κούκος, ζήτησε αυτοπρόσωπη παρουσία όσων εκπροσωπούν τις μετοχές και υποστήριξε ότι τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με διφορούμενες νομικές διαδικασίες.

Οι εμπρόθεσμες μετοχές που κατατέθηκαν στη γενική συνέλευση αντιπροσωπεύουν το 31,85% και οι εκπρόσθεσμες το 4,7%. Τη διαφωνία τους διατύπωσαν μέτοχοι κάτοχοι 53.555 τίτλων.

Ο κ. Κούκος προειδοποίησε ότι θα κινηθεί δικαστικά διότι δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και σήμερα θα καταθέσει αναφορά στις δικαστικές και διοικητικές ρχές προκειμένου να διαλευκανθεί το εύλογο και το δίκαιο της εξαγοράς της Finansbank.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, τόνισε ότι «δεν κάνουμε πειράματα» και αναφέρθηκε στην έγκριση της εξαγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα τρία δισ. ευρώ επαρκούν όχι μόνο για την εξαγορά στην Τουρκία αλλά και για άλλες κινήσεις, προσέθεσε ο κ. Αράπογλου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξηση κεφαλαίου.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Denizbank από τη γαλλο-βελγική Dexia επιβεβαιώνει ότι η Εθνική αγόρασε σε καλύτερη τιμή μια μεγαλύτερη και καλύτερη τράπεζα.

Η τιμή διάθεσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι κατά 31% χαμηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής την Τετάρτη. Το σύνολο των νέων μετοχών που θα εκδοθούν θα φτάσει στα 135.000.000 και οι βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Credit Suisse, Goldman Sachs και Citigroup.

O ΣΥΕΤΕ και τα δύο από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, όπως είπε ο κ. Κούκος, δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την διοίκηση για την επέκταση στην Τουρκία.

Λόγω έλλειψης ρευστότητας, το ταμείο των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του Γ.Τριάντης, στηρίζει τη συμφωνία εξαγοράς.