Του Κώστα Μπογδανίδη

Με…τίτλους παρά με συγκεκριμένες αναφορές στα μεγάλα έργα και τα προβλήματα της Κρήτης προτίμησε να μιλήσει χθες το βράδυ από το Ηράκλειο ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας. Απέφυγε να αναφερθεί στο ενεργειακό που χειρίζεται πλέον ο ίδιος και αισθάνθηκε την ανάγκη να μνημονεύσει και την…κατασκευή του αεροδρομίου Ηρακλείου!

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών. Θυμίζω την απόφαση για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, το οποίο θα καταστήσει την Κρήτη στρατηγικό σημείο αερομεταφορών σε ολόκληρη την Μεσόγειο και θα τονώσει την τουριστική κίνηση σε σημαντικό βαθμό. Τις αποφάσεις μας για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού μέχρι το 2020. Τώρα συνεξετάζουμε και το θέμα εγκατάστασης σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ βλέπουν θετικά μια τέτοια προοπτική. Δεν μπορώ όμως αυτή την ώρα να πω τίποτε περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σιούφας μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε το “Κέρδος” στο ξενοδοχείο “Aτλαντίς”. Δεν είπε τίποτα ούτε για το…καλώδιο, ούτε για το ιταλικό ενδιαφέρον για τις επενδύσεις, τίποτε για τους φόβους που υπάρχουν για την Κορακιά. Aντιθέτως δεν ήταν φειδωλός για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.

»Από πέρσι κηρύξαμε όλα τα επόμενα χρόνια έως το 2010 Έτη Ανταγωνιστικότητας. Το κάναμε για να σηματοδοτήσουμε την έμφαση που δίνουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Με σίγουρα και σταθερά βήματα χτίζουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυποʼ είπε ο κ.Σιούφας. Και συνέχισε: Ανάμεσα στʼ άλλα υπενθυμίζω:

- Τη φορολογική μεταρρύθμιση, που μειώνει έως και δέκα μονάδες τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.

- Το νέο αναπτυξιακό νόμο, που:

- Ενισχύει (με επιδοτήσεις έως και 55%) την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

- Καταργεί τη διάκριση ανάμεσα σε νέες και παλαιές επιχειρήσεις.

- Εξαντλεί τα περιθώρια του ισχύοντος Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

- Προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη, με την παροχή επιπλέον 5 - 15 ποσοστιαίων μονάδων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

- Δίνει πρόσθετες ενισχύσεις για νέες και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Μειώνει στα 100.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος της επένδυσης.

- Ανεβάζει μέχρι και το 100% της επένδυσης το ύψος των φορολογικών απαλλαγών.

Για την Κρήτη είπε:

Μέχρι σήμερα, έχουν επωφεληθεί από τις Δράσεις του ΕΠΑΝ (τόσο από το ΕΤΠΑ όσο και από το ΕΚΤ) περισσότερες από 80.000 επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20.000 που έχουν ενταχθεί σε Δράσεις του ΕΠΑΝ (στο ΕΤΠΑ) οι 11.500 (δηλαδή ποσοστό 57,5%) εντάχθηκαν μέσα στο 2005.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ έχουν εγκριθεί, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2.700 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 359 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, λειτουργούν ήδη τέσσερα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 514.000 ευρώ, καθώς και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 2,318 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το Νομό Ηρακλείου, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 1.282 προτάσεις ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που αφορούν στην προκήρυξη 36 διαφορετικών Δράσεων του ΕΠΑΝ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων αυτών ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπηρετεί την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας μέσω κυρίως των κινήτρων και ενισχύσεων που παρέχει το ΕΠΑΝ και ο Αναπτυξιακός Νόμος ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά κανόνα απαρτίζουν την οικονομική δομή της Περιφέρειας. Θυμίζω πως τα ευρώ των κονδυλίων του ΕΠΑΝ είναι προσανατολισμένα στις εκτός Αττικής Περιφέρειες.

Ακόμη, σημαντική ώθηση στην Περιφερειακή ανάπτυξη έρχεται να δώσει η αναδιοργάνωση του Διοικητικού Συστήματος στήριξης των επενδύσεων και των επιχειρήσεων ανά νομό και Περιφέρεια, που προωθείται με τη νομοθετική αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων.

Η Κρήτη, εκτός από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, διαθέτει και ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα, όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, το οποίο οφείλω να υπογραμμίσω ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξή της. Η Κρήτη απέκτησε και ήδη άρχισε να λειτουργεί με πρωτόγνωρη επιτυχία το μεγαλύτερο Ενυδρείο της Μεσογείου, που θα συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως μαθητές. 4.000 είδη θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου φιλοξενούνται σʼ αυτό. Στα σχέδιά μας είναι να διευρύνουμε και τους εκπαιδευτικούς του σκοπούς.

Η οικονομία της Κρήτης στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό, τις μεταφορές, την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση. Γιʼ αυτό και αποτελεί ένα είδος πιλότου για την ελληνική οικονομία συνολικά. Το συγκριτικό της πλεονέκτημα βρίσκεται στις φυσικές ομορφιές, τον ιστορικό και μνημειακό πλούτο, την μεγάλη πολιτιστική παράδοση και την τοπική διατροφική ποικιλία. Η αξιοποίησή τους προϋποθέτει το δημιουργικό συνδυασμό της τουριστικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών αναψυχής και εμπορίου με την ελαφρά βιομηχανία (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κυρίως) και τον κλάδο των μεταφορών. Η Κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των τομέων αυτών.Ο ΤσόκαςʽΌλες μας οι προσπάθειες σχεδιάζονται, ξεκινούν και ολοκληρώνονται έχοντας ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Όλες μας οι ενέργειες στοχεύουν στην ευημερία των πολιτών μας. Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στην αδιάκοπη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης, στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και την αξιοποίηση όλων των μέσων που μας παρέχονται, με στόχο την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας .

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Τσόκας η Κρήτη σήμερα είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στην υπαγωγή επενδύσεων στον νέο αναπτυξιακό Νόμο, αφού μέχρι και τις 27/1/2006 υποβλήθηκαν συνολικά 209 αιτήσεις από επιχειρήσεις του νησιού, με αιτούμενη επιχορήγηση 61.701.723 ευρώ ενώ οι υπαγωγές έφτασαν τις 133, συνολικού προϋπολογισμού 89.670.863 ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τουρισμό, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης, είναι πια φανερό ότι τα επόμενα χρόνια αυτός πρέπει να στηριχτεί στις θεματικές και εναλλακτικές μορφές του. Δεν μπορούμε βέβαια να αγνοήσουμε το μαζικό τουρισμό αφού η Κρήτη έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό σε κλίνες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε επενδύσεις που έχουν ως στόχο την αύξηση της τουριστικής περιόδου και την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων τουριστικών υπηρεσιών.

Στον τομέα της μεταποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύονται σχεδόν όλα τα επενδυτικά σχέδια, που αφορούν ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αυτών, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη σήμερα είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στην υπαγωγή επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, κατά την εφαρμογή του Νόμου, μέχρι και τις 27/1/2006 υποβλήθηκαν συνολικά 209 αιτήσεις από επιχειρήσεις του νησιού, με αιτούμενη επιχορήγηση 61.701.723 ευρώ ενώ οι υπαγωγές έφτασαν τις 133, συνολικού προϋπολογισμού 89.670.863 ευρώ.