Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Hρθε για να κόψει τις πίτες στο ΙΤΕ και το ΕΛΚΕΘΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και αντί να φύγει με το χρυσό φλουρί, έφυγε με ένα πακέτο αιτημάτων, τα οποία υποσχέθηκε να συζητήσει . Μάλιστα , από το Ηράκλειο, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον υφυπουργό κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος τον συνόδευε, τις αρμοδιότητες του τομέα της Ερευνας και της Τεχνολογίας και ο οποίος θα ξανάρθει τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο για να εξετάσει τα προβλήματα με τις διοικήσεις των δύο φορέων.

Τον κ. Σιούφα, συνόδευαν ακόμα ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Γ. Τσουκαλάς , ο ΓΓ Εμπορίου κ. Μανούσος Βολουδάκης, βουλευτές και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Τσόκας.

Ο υπουργός έφτασε στο ΙΤΕ, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και είχε σύντομη συνάντηση με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Αλκιβιάδης Παγιατάκης και τα μέλη του ΔΣ, έθεσαν στον υπουργό, το ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης του τακτικού προυπολογισμού από τον οποίο καλύπτονται πάγιες ανάγκες μισθοδοσίας, λειτουργικών εξόδων κλπ.

Τα πάγια έξοδα του ΙΤΕ, ανέρχονται για το 2006 σε 15,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 8 εκατομ., δηλαδή, υπολείπονται 7,5 εκατομμύρια για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Και αυτό, ενώ το ΙΤΕ έχει αναδειχθεί το πρώτο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας, έχοντας αποσπάσει το αριστείο της ΓΓΕΤ και δικαιούνται βάσει νόμου αύξηση της χρηματοδότησης του, ως επιβράβευση των επιδόσεων του.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προυπολογισμός του ΙΤΕ ανέρχεται σε 40 εκατομ. ευρώ και κατά το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έθεσαν επίσης το θέμα την ομαλής χρηματοδότησης του κτιρίου του ENISA από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Σιούφας, στην σύντομη ομιλία του κατά την κοπή της πίτας, είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στο ΙΤΕ το οποίο υπολήπτεται για το έργο που επιτελεί, αναφέρθηκε στον Στέλιο Ορφανουδάκη και στον πρόωρο θάνατο του και παρουσίασε το νέο πρόεδρο Αλκ. Παγιατάκη. «Στο σημείο αυτό –είπε- θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη μνήμη ενός μεγάλου ανθρώπου που άφησε στο πέρασμά του τα σημάδια της πρωτιάς και της αριστείας που έχει το Ι.Τ.Ε., στον πρόωρο χαμό του Στέλιου Ορφανουδάκη. Μας πίκρανε όλους, όχι μόνο την Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική και Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και όλο τον κόσμο και ήτανε μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια.

Έγινα σήμερα γνώστης ορισμένων δημοσιευμάτων και ανησυχιών που εκφράζονται από ορισμένες πλευρές και πιστεύω ότι αυτά είναι τα απόνερα της τελευταίας εκλογής Διευθυντού και Πρόεδρου στο Ι.Τ.Ε, άρα να μην τους δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Το Ι.Τ.Ε. πρωταγωνιστεί και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.

Έχει την έγνοια μας και το ενδιαφέρον μας και το έχουμε αποδείξει με έργα.

Με την ίδια ευκαιρία να πω ότι ακούστηκαν και ορισμένες προσεγγίσεις καθώς γίνονται καινούρια ερευνητικά κέντρα στην πατρίδα μας και σε άλλες περιοχές και βάση των προγραμμάτων των πόλων καινοτομίας. Ό ερευνητικός ιστός όμως της χώρας χρειάζεται ανασυγκρότηση, χρειάζεται διεύρυνση για να μπορέσει να αξιοποίήσει το επιστημονικό προσωπικό, και από εδώ και από το εξωτερικό, γιατί στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας είμαστε αρκετά πίσω και σε σχέση με όλα όσα επιβάλει η στρατηγική της Λισσαβόνας και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.

Δε μπορώ όμως να μην καταθέσω ενώπιον σας την άποψη, την οποία εκφράζουν ορισμένες πλευρές, ότι το λεωφορείο γέμισε και δε πρέπει να μπουν άλλοι μέσα. Αυτό είναι λάθος και επιστημονικά και πολιτικά. Αυτοί που πρωτεύουν και αριστεύουν δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από όσους μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.»

Κατά την παραμονή του στο ΙΤΕ, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον διευθυντή του ENISA Αντρέα Πιρότι.Στο ΕΛΚΕΘΕΟ κ. Σιούφας ξεναγήθηκε χθες στο «Θαλασσόκοσμο» στις Γούρνες και δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την αισθητική του ενυδρείου.

Στην επίσκεψη αυτή, τον συνόδευε και ο νομάρχης κ. Σαρρής.

Ο υπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, στηρίζει την έρευνα με έργα, όχι με λόγια και ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Χρόνης, έκανε δώρο στον υπουργό ένα στυλό, και ο κ. Σιούφας, σχολίασε γελώντας, ότι αντιλαμβάνεται το συμβολισμό του δώρου.«Για να υπογράφω τα έργα που ζητάτε» είπε.

Οι υπεύθυνοι του ΕΛΚΕΘΕ, έθεσαν δύο ζητήματα: Πρώτον να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Θαλασσόγραμμα» , που είναι ένα πλανητάριο βυθού στο οποίο θα προβάλλονται θεματικές ενότητες από το βυθό οι οποίες θα δημιουργούνται με λήψεις που θα κάνουν κάμερες που είτε θα ποντίζονται με το βαθυσκάφος «Θέτις» , είτε με άλλα ρομπότ και δεύτερον, την ανακαίνιση κτιρίων στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης για τη στέγαση μεταπτυχιακών φοιτητών από όλο τα κόσμο οι οποίοι θα λαμβάνουν από το ΕΛΚΕΘΕ μεταπτυχιακούς τίτλους στη θαλάσσια έρευνα.

Σημειώνεται, ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε να αναθεωρήσει τη συμφωνία παραχώρησης της έκτασης που έχει ανεγερθεί το Ενυδρείο και η οποία προέβλεπε υψηλό μίσθωμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας απαντώντας σε ερώτηση για το «Θαλασσόκοσμο» και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ανέφερε: «Μας κάνει όλους περήφανους η σημαντική δουλειά που έγινε για να φτάσουμε στην ώρα της λειτουργίας του, το επιστημονικό δυναμικό του ερευνητικού κέντρου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, ο καθηγητής κ. Χρόνης και οι συνεργάτες του αλλά και όλοι οι άλλοι επιστήμονες που δημιούργησαν αυτό τον «Θαλασσόκοσμο» που πραγματικά θα είναι ένα σημείο αναφοράς για την Κρήτη για την μαθητική και την φοιτητική νεολαία και ιδιαίτερα για κάθε ξένο που θα επισκεφθεί αλλά και για τους Eλληνες που θα έρχονται εδώ στην πανέμορφη Κρήτη.

Θα είναι το κομμάτι του ταξιδιού τους η επίσκεψη εδώ. Είμαστε υπερήφανοι γιατί είναι σε ώρα λειτουργίας πλέον ο «Θαλασσόκοσμος» και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ανταποκρίθηκε πλήρως στην αποστολή, την οποία ανέλαβε. Γιατί η κατασκευή και η λειτουργία του «Θαλασσόκοσμου» ήταν μια αποστολή. Και έτσι το αντιλήφθηκαν όλοι και αξίζουν συγχαρητήρια».