Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Κίνηση η οποία, εάν πετύχει, θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τομέα της εμπορίας του ελαιολάδου της χώρας μας, επιχειρεί κάτω από άκρα μυστικότητα η Αγροτική Τράπεζα, με πρωτοβουλία του διοικητή της Δημήτρη Μηλιάκου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Π”, η Αγροτική Τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σύσταση εταιρείας η οποία θα εξάγει τυποποιημένο ελαιόλαδο της Πελοποννήσου και της Κρήτης στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Αμερική, με την αξιοποίηση σχετικού προγράμματος του Ο.Π.Ε. και ισχυρών προσβάσεων που διαθέτει μέσω προσώπων στις ξένες αγορές. Ήδη έχουν κληθεί να μετέχουν στην προσπάθεια αυτή έξι εκ των μεγαλύτερων ελαιοκομικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας κατά τη διάρκεια δύο συσκέψεων στα κεντρικά γραφεία Αθηνών της Αγροτικής Τράπεζας. Η κίνηση της ΑΤΕ, σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες, είναι δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία, διότι συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις: Χρήμα, μάρκετινγκ, εμπειρία στο εξαγωγικό εμπόριο και ποιοτικό προϊόν. Άλλοι όμως, λένε ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει διότι “διχάζει” τις συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα ανάλογων κινήσεων της Ελαιουργικής Α.Ε. με τη συμμετοχή Ενώσεων και με δανειοδότηση από την Πειραιώς.Η “αντεπίθεση”

της ΑΤΕΗ Αγροτική Τράπεζα δεν πρόκειται να αφήσει, υπέρ άλλων τραπεζών, τον παραδοσιακό χώρο της. Και ο χώρος που “γέννησε” την ΑΤΕ είναι ο αγροτικός.

Σίγουρα, δεν ήταν τυχαία η περιοδεία του διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου το Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στις Ενώσεις Πεζών και Μονοφατσίου και το συνεταιρισμό Αρχανών. Είχε σκοπό να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις της τράπεζας με τις συνεταιριστικές οργανώσεις του νομού Ηρακλείου. Η απώλεια που “μετρά” στο νομό μας η ΑΤΕ, είναι μία αλλά σημαντική, ως γνωστό της Ένωσης Ηρακλείου.

Η ΑΤΕ επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει σκοπό να ανακοινώσει και νέα προϊόντα που συνδέονται άρρηκτα με την καταβολή των επιδοτήσεων: Ιδιαιτέρως ελκυστικά επιτόκια, σε δάνεια που θα αποπληρώνονται με τα χρήματα των οικονομικών ενισχύσεων για αγρότες και ετεροεπαγγελματίες που λαμβάνουν επιδοτήσεις. Πρόκειται για “σίγουρο χρήμα” που δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να χαμηλώσει τα επιτόκια της και στους δικαιούχους να τα εκμεταλλευθούν. Και, όπως επισημαίνουν έγκυροι παράγοντες της αγοράς, η ΑΤΕ δεν πρόκειται να “επιτρέψει” τουλάχιστον έτσι εύκολα, οι δικαιούχοι επιδοτήσεων να αναγράψουν λογαριασμούς άλλων τραπεζών, στα έγγραφα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.Και στην αγορά του ελαιολάδουΑλλά και ο εμπορικός τομέας δεν αφήνει αδιάφορη την ΑΤΕ και το διοικητή της Δημήτρη Μηλιάκο. Το ελαιόλαδο είναι ο “χρυσός” της Ελλάδας, με απεριόριστες εμπορικές προοπτικές στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά, αρκεί πράγματι να είναι ποιοτικό.

Αυτό που λείπει, σύμφωνα με την ΑΤΕ, από τις Ενώσεις είναι η απαραίτητη ρευστότητα για “να κινήσουν αυτό το γίγαντα” και οι ισχυρές προσβάσεις στην αγορά του εξωτερικού. Προϋποθέσεις που διαθέτει η τράπεζα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Π” στην Αθήνα έχουν ήδη κληθεί δύο φορές και συμμετείχαν σε συσκέψεις, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Σητείας, Πεζών, Μονοφατσίου, Μεσαράς, Λακωνίας και Μεσσηνίας που άκουσαν τη σχετική εισήγηση της ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα:

-Να διαθέτουν τυποποιημένο ελαιόλαδο με τις επωνυμίες τους και παράλληλα με τη φίρμα μίας εμπορικής εταιρείας που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.

-Υπάρχει πρόγραμμα από τον ΟΠΕ για την οικονομική ενίσχυση της προώθησης του ελαιόλαδου στην αγορά του εξωτερικού.

-Είναι διασφαλισμένη η θετική αντιμετώπιση της προσπάθειας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

-Υπάρχουν ισχυρές προσβάσεις, μέσω προσώπων, σε ξένες αγορές και ιδιαιτέρως της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής, όπου το ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι δυνατόν να γίνει ανάρπαστο με την προϋπόθεση ότι θα είναι ποιοτικό.

Από την πλευρά τους οι Ενώσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις. Εκεί που κωλύονται, μεταξύ άλλων, είναι η πιθανή συνεργασία τους με την Ελαιουργική Α.Ε. υπό την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ορισμένες εκ των Ενώσεων, μάλιστα θεωρούν αποτυχημένη τόσο την κίνηση της Ελαιουργικής Α.Ε. όσο και της υπό σύσταση εταιρείας, διότι και οι δύο προτάσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν τη “χρυσή τομή” ώστε να συνεργαστούν επιτυχώς μεταξύ τους οι Ενώσεις.