Πόσο είναι όμως πιθανό στη Μεσόγειο να έρθουμε αντιμέτωποι με καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που εξελίχθηκαν στην Αμερική;Τις απαντήσεις δίνει, μιλώντας στην «Π» ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μπορεί να μην αποκλείεται, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το ενδεχόμενο πρόκλησης τυφώνων, ωστόσο, σωτήριοι αποδεικνύονται, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλά και η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας. «Σ'αυτή την έκταση της Μεσογείου, δεν μπορεί να δημιουργηθεί τυφώνας, με δεδομένη την ένταση των ανέμων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία επιφανειακά αγγίζει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες βοηθούν ώστε να εξατμίζεται το νερό της θάλασσας, το οποίο στη συνέχεια «εισέρχεται» στα σύννεφα και τροφοδοτεί τους τυφώνες, με αποτέλεσμα οι τυφώνες να χάνουν πολλή από την ισχύ τους», τόνισε. Αξίζει, δε , να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και συγκεκριμένα πάνω από την Κρήτη, έχουμε πολύ βαθιά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις και πολύ υψηλούς ανέμους που είναι για μας σωτήριοι και αποτρέπουν τη δημιουργία τυφώνων. Κανείς δεν ξεχνά, ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν από δυο χρόνια στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου και της Σκύρου, όταν σημειώθηκε το πιο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα μας, και οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 110 χλμ την ώρα. «Φανταστείτε, λοιπόν, για τί ταχύτητες μιλάμε στις ΗΠΑ…Εκεί οι τυφώνες σχηματίζονται αρκετά μακριά από την εστία όπου «χτυπούν» και στη συνέχεια κινούνται σταδιακά προς τις αμερικανικές ακτές. Αυτό, όμως, που τους δίνει ζωή και ένταση είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και ο κόλπος του Μεξικού είναι μία θαλάσσια περιοχή με πολύ υψηλές θαλάσσιες θερμοκρασίες», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος.



Το Συνέδριο



Η ενημέρωση που έχουμε σήμερα για αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη βοήθεια και της νέας τεχνολογίας, μας έχει -αναμφισβήτητα -προφυλάξει από αντίστοιχες καταστροφές, όπως αυτή του 1900, όταν πολλές από τις περιοχές του Τέξας είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τα ορμητικά νερά και τις πλημμύρες. «Τώρα ξέρουμε τι μας περιμένει καθώς προβλέπουμε το καθετί», επισήμανε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, της πρόβλεψης και της πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκό Συνέδριο, στο Ρέθυμνο, στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου θα παραστούν 100 περίπου επιστήμονες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τη μελέτη των κυκλώνων και των βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα Συνέδριο που πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή φορά σε κάποια Μεσογειακή χώρα και αυτή τη φορά επιλέχθηκε η Κρήτη.