Της Ελένης Μπουρμά

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός σε ολόκληρη την Κρήτη για την αντιμετώπιση πιθανών ακραίων καιρικών μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσε η πρώτη φθινοπωρινή βροχή σε πολλές από τις περιοχές της Αττικής. Ο εντατικός καθαρισμός των φρεατίων είναι αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους δημότες του Ηρακλείου ενώ κανείς δεν ξεχνά τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα το Νοέμβριο του 2004, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας.. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πρόσφατα, μάλιστα, όλοι παρακολουθήσαμε με πόνο ψυχής τις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές που σκεπάστηκαν από τα ορμητικά νερά και την…. κρατική αδιαφορία, στις ακτές της Νέας Ορλεάνης, στις ΗΠΑ

«Καθαρίστηκαν τα φρεάτια»

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΗ, Σωτήρης Κατεργιαννάκης, μιλώντας για την ετοιμότητα της Υπηρεσίας σε επίπεδο καθαρισμού φρεατίων, σε περίπτωση εκδήλωσης έντονης βροχόπτωσης. «Βάσει προγράμματος που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Καθαριότητας, έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα. Δουλεύουμε καθημερινά και κυρίως πολύ νωρίς το πρωί για να μην ενοχλούμε τους δημότες», τόνισε μιλώντας στην «Π».

Ο κ. Κατεργιαννάκης, απευθύνει έκκληση στους δημότες να μην πετάνε σκουπίδια στα φρεάτια καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση βροχής, αυτά να φράξουν. Κι επισημαίνει ότι, όσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, έχουν περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια. «Όταν λέμε ‘περίοδος επαναφοράς’ εννοούμε την πρόβλεψη που έχει γίνει για το πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο κι εδώ η περίοδος επαναφοράς που ορίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τα 50 χρόνια. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι όσα αντιπλημμυρικά έργα κατασκευάζονται τώρα, προγραμματίζεται να αντέξουν την πιο έντονη καιρική συμπεριφορά για τα επόμενα 50 χρόνια. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως όσο πιο μακρά είναι η περίοδος επαναφοράς τόσο πιο ακριβό είναι ένα έργο», πρόσθεσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΗ.Στο κέντροΣε γενικές γραμμές οι δημότες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις εργασίες καθαρισμού των φρεατίων από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ, κυρίως στις κεντρικές περιοχές του Ηρακλείου.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπω μία ιδιαίτερη κινητικότητα από τη ΔΕΥΑΗ σε ό,τι έχει να κάνει με τον καθαρισμό των φρεατίων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, επειδή εργάζομαι στο κέντρο, δεν λείπουν και οι παρατηρήσεις από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία, όταν εντοπίσουν κάποιον περαστικό να ρίχνει σκουπίδια μέσα στα φρεάτια», δήλωσε στην «Π» η κ. Πένυ Παπαδάκη.

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι από τις υπηρεσίες του Δήμου γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι δημότες προβλήματα από μία αναπάντεχη βροχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι στις συνοικίες το πρόβλημα παραμένει άλυτο κι εκεί θα πρέπει οι υπηρεσίες να ρίξουν περισσότερο το βάρος των εργασιών τους», μας είπε ο κ. Σιγανός.

Πιο επικριτική στάθηκε η κ. Γεωργία, η οποία τόνισε ότι τα συνεργεία του Δήμου έχουν επιδείξει τελευταία ένα πιο έντονο ενδιαφέρον από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο το πρόβλημα με τις πλημμύρες παραμένει άλυτο. «Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν βουλωμένα φρεάτια;Αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα. Και κυρίως στις περιοχές που δεν εντάσσονται στο κέντρο. Εκεί δεν οφείλουν να καθαρίσουν τα φρεάτια;», αναρωτήθηκε.

Χωρίς σχάρες η μισή Κνωσού

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στους καταστηματάρχες της Λεωφόρου Κνωσού, καθώς μετά τις εργασίες ασφαλτόστρωσης του ανατολικού τμήματος του δρόμου, μπορεί μεν να τοποθετήθηκαν φρεάτια στο νέο τμήμα του δρόμου, ωστόσο, από την οδό Χατζάκη μέχρι και το Βενιζέλειο οι έμποροι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε καν σχάρες για να φεύγουν τα νερά της βροχής. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα χώματα και οι λάσπες. Σε περίπτωση έντονης νεροποντής, η Χατζάκη θα «πνιγεί» στο νερό», επισήμανε ο κ. Μηνάς Καφούσης, που διατηρεί το κατάστημά του στην περιοχή.