Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί κατά την άποψή τους, το φράγμα Αποσελέμη, ανέδειξε ο δημόσιος διάλογος που έγινε στη Νομαρχία μεταξύ των επιστημόνων. Αυτό αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη της επιτροπής αγώνα κατοίκων Λαγκάδας κατά του φράγματος.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν:
“Χαρακτηριστικό στοιχείο που βγήκε από την συνάντηση αυτή είναι το εξής εξωφρενικό: με άλλη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) μπήκε το έργο στο Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με άλλη δημοπρατήθηκε! Έτσι το έργο μπήκε στο Ταμείο Συνοχής με την απόφαση CCI: 2000 - GR-16-C-PE-006 της 27-12-2002 και τις ΜΠΕ του 1994, 1998 και 2001, ενώ δημοπρατήθηκε με άλλη μελέτη του 2003, όπως οι ίδιοι οι μελετητές του έργου παραδέχθηκαν! Για την ασφάλεια των Ποταμιών από την πιθανή θραύση του φράγματος, κατά τους μελετητές του έργου, δεν τίθεται καν θέμα. Στη συνάντηση οι “σοβαροί” μελετητές του έργου είπαν: δεν υπάρχει πιθανότητα θραύσης του φράγματος, δεν υπάρχει θέμα σεισμού, δεν υπάρχει θέμα υπερχείλισης! Γι’ αυτούς δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αυτό σημαίνει επιστήμη, να μην δέχεσαι τίποτε εκτός από αυτό που σε βολεύει! Οι μελετητές του έργου όμως λησμόνησαν τα 250 χωμάτινα όπως του Αποσελέμη φράγματα, που έσπασαν μόνο στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, όπως και τα δύο νεότατα όμοια που έσπασαν στο Πακιστάν πριν από λίγες μέρες με εκατοντάδες θύματα και αγνοούμενους.
Για την ποσότητα των υδάτων που θα συγκεντρώνει ο ταμιευτήρας που από μόνη της αποτελεί θέμα για την σκοπιμότητα ή όχι του έργου, οι μελετητές ξεκίνησαν το 1994 με 28 εκατ. κυβικά, έπεσαν στα 22 το 1998 και στα 16 το 2003. Αυτές οι εκτιμήσεις “ασανσέρ” δείχνουν την προχειρότητα των μελετών αλλά και την προσπάθεια του Υπουργείου να προωθήσει το έργο. Οι πραγματικά ρεαλιστικές ποσότητες νερού δεν θα ξεπερνούν τα 11-13 εκατ. κυβικά όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Γ. Τσακίρη.
Ούτε για την μελέτη του ΙΓΜΕ υπάρχει πρόβλημα κατά τους μελετητές του έργου. Σύμφωνα μ’ αυτή επηρεάζονται ξεκάθαρα όλοι οι τριγύρω του χώνου υδροφορείς από τη λειτουργία του έργου και μάλιστα αναφέρει ότι η ιχνηθέτηση πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατική υπηρεσία όπως είναι το ΙΓΜΕ απεφάνθη για το θέμα και οι μελετητές του έργου, επειδή δεν τους βολεύει, την αναιρούν!
Και έρχεται λοιπόν ο νομάρχης κ. Σαρρής, όπως και άλλοι παριστάμενοι στη συζήτηση και αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν αφού η επιστημονική αλήθεια είναι μία, επιστήμονες κύρους να έχουν για το ίδιο θέμα διαφορετικές ή και αντίθετες απόψεις. Το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση προφανής. Κάθε ένας απ’ αυτούς βλέπει την επιστημονική αλήθεια ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν οι μελετητές και σύμβουλοι του έργου, πληρωμένοι με εκατοντάδες εκατομμύρια δρχ. να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι αναποτελεσματικό και άσκοπο; Δουλειά τους είναι οι μελέτες να καταλήξουν σε θετικά γι’ αυτό συμπεράσματα. Από την άλλη μεριά έχουμε τους επιστήμονες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Η επιστημονική ομάδα του κ. Τσακίρη από το Ε.Μ.Π., ο κ. Καλλέργης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Μπέλλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και ο κ. Μονώπολης του Πανεπιστημίου Χανίων, απάντησαν πολύ απλά. Υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται οι τριγύρω του χώνου υδροφορείς, κάτι στο οποίο συμφωνεί και το ΙΓΜΕ, το νερό που θα δίνει το φράγμα είναι το πολύ 11-13 εκατ. κυβικά, ενώ οι Ποταμιές σε περίπτωση θραύσης του φράγματος θα κατακλυσθούν σε 1 με 2 λεπτά της ώρας”.

