«Θέλουμε να φέρουμε την αιχμή του δόρατος της έρευνας στην πατρίδα μας», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης«Θέλουμε να φέρουμε την αιχμή του δόρατος της έρευνας στην πατρίδα μας», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης

Της Κατερίνας Μυλωνά

Περίθαλψη από το μέλλον αναμένεται να προσφέρει σε ασθενείς το Ί-δρυμα Τεχνολογίας και Έ-ρευνας που φιλοδοξεί τον ερχόμενο χρόνο να θέσει σε λειτουργία το Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής.

«Στρατηγικός στόχος του Ιδρύματος είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία, όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά συνολικότερα της Ελλάδας, και στην οικονομία με τη διασύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την οικονομία. Ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι με τη δημιουργία του Κέντρου, όπου τίθεται σε εφαρμογή η τελευταία λέξη της έρευνας και της τεχνολογίας στην υπηρεσία της κλινικής πράξης του ασθενούς», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία του Κέντρου, απαιτούνται περίπου 5 εκ ευρώ που θα καλυφθούν από ανταγωνιστικά προγράμματα, εθνικά και διεθνή, και από κονδύλια που θα εξασφαλίσει το ΙΤΕ μέσω χορηγιών ή άλλων πηγών. Αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος του παραπάνω ποσού, ενώ η προσπάθεια δεν σταματά εδώ αφού ο στόχος είναι το Κέντρο διαρκώς να εξελίσσεται. «Θέλουμε να εφαρμόσουμε τεχνικές και μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί μέσα από την έρευνα και είναι η αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια ιατρική αυτή τη στιγμή», συμπληρώνει ο καθηγητής. Πρόκειται για τεχνικές και μεθόδους που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία. «Θέλουμε να φέρουμε αυτή την τεχνολογία και στην Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πρωτοπόρο και για την Κρήτη και για το ΙΤΕ το οποίο θα υποστηρίξει αυτή τη δομή», αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.

Για τη λειτουργία του Κέντρου θα συνεργαστούν επιστήμονες από τα Ινστιτούτα Πληροφορικής, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ.

Μεταξύ των εξετάσεων που θα γίνονται θα είναι και η αλληλούχιση του DNA που αποτελεί και τη βάση της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Τα σχέδιά μας σε ο, τι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου είναι και η εγκατάσταση για πρώτη φορά στην Κρήτη ενός pet scanner που δεν υπάρχει στο νησί και ένας ασθενής, για παράδειγμα καρκινοπαθής, θα πρέπει να πάει στην Αθήνα να κάνει αυτή τη σημαντική εξέταση», εξηγεί ο καθηγητής.

Το κόστος αυτού του μηχανήματος θα το επωμιστεί το ΙΤΕ και θα εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της Κρήτης.

Ο κ. Ταβερναράκης σημειώνει πως όλες οι δράσεις θα γίνονται στα πλαίσια του ΕΣΥ, δε θα λειτουργεί σαν ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, οι εξετάσεις θα γίνονται όπως σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

«Το ΙΤΕ δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, δε θα βγάλουμε χρήματα από το Κέντρο. Το κάνουμε ως αντίδωρο στην κοινωνία της Κρήτης που μας στηρίζει, θέλουμε να φέρουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την αιχμή του δόρατος της έρευνας στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, να λειτουργήσει σα σημείο αναφοράς», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό όλης της χώρας, ακόμα και γειτονικών χωρών, κάτι που θα έχει και αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Η προστιθέμενη αξία για εμάς δεν είναι τα χρήματα , είναι η διασύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την οικονομία», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης.