Στην Ελούντα πραγματοποιείται το 18ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επιστήμονες απʼ όλο τον κόσμο. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται από το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» έχοντας τη συνεργασία της Πρεσβείας της Εσθονίας στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα του 5νθήμερου συμποσίου είναι "Κυβερνο-προκλήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία και Επικοινωνία".

Η εναρκτήρια εκδήλωση του συμποσίου έγινε στην Σπιναλόγκα μετά από ξενάγηση. Στην εναρκτήρια εκδήλωση το “παρών” έδωσε και ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες στο συμπόσιο. Στον χαιρετισμό του μάλιστα ο περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της "ατζέντας" των θεμάτων, επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, τις δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και τη λειτουργία των κορυφαίων και με διεθνείς διακρίσεις ερευνητικών και πανεπιστημιακών της ιδρυμάτων.

«Με χαρά σας υποδεχόμαστε στην Κρήτη σε έναν τόπο που έχει συνδεθεί με την ιστορία της Ευρώπης, στο νησί που γέννησε τον μινωικό πολιτισμό, τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό, σε μια περιοχή που έχει καταγράψει ιστορικούς αγώνες για την ειρήνη και την ελευθερία, όπου καλείστε να συζητήσετε για τις προκλήσεις σχετικά με την ειρήνη, τη δημοκρατία και την επικοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος και ο οδηγός μας. Όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε ως ανθρώπινη οικογένεια – αξιοπρέπεια, ελπίδα, πρόοδος και ευημερία – εξαρτώνται από την ειρήνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό για την παρουσία τους και στήριξη, τονίζοντας ότι η επιλογή της Κρήτης για τη διεξαγωγή του συμποσίου δεν ήταν τυχαία. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ιστορίας, του πολιτισμού της Κρήτης, στα διακεκριμένα ερευνητικά και πανεπιστημιακά της ιδρύματα, στα πλεονεκτήματα ανάπτυξης και στο ότι το νησί αποτελεί διεθνώς φιλόξενο, ποιοτικό και ασφαλή προορισμό.

Στην έναρξη του συμποσίου χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο εσθονός πρέσβης στην Ελλάδα Μάρκους Ράβα, ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο Ντέιβιντ Ροουάντ διευθυντής κορυφαίου περιοδικού.

Για το συμπόσιο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Elounda Bay. Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του συμποσίου αναμένεται να συζητηθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρέχει η νέα τεχνολογία για την Κρήτη, δεδομένων των υφιστάμενων υποδομών, όσο και πυρήνων καινοτομίας και έρευνας, όπως αυτός του Πανεπιστημίου Κρήτης.