Η αυτόπτης μάρτυρας επιμένει ότι ο συνοδηγός τέντωσε το πόδι του και ακούμπησε το μηχανάκι των παιδιών (φωτο αρχείου)Η αυτόπτης μάρτυρας επιμένει ότι ο συνοδηγός τέντωσε το πόδι του και ακούμπησε το μηχανάκι των παιδιών (φωτο αρχείου)

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Καταιγισμός ερωτήσεων από έδρας για την αξιοπιστία της

Σε δίκη για... γερά νεύρα εξελίσσεται η εκδίκαση της υπόθεσης του βαρύτατου τραυματισμού δύο νεαρών-ο ένας ούτε 16 ετών- μετά από καταδίωξη δικυκλιστών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, στην παραλιακή λεωφόρο. Σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτελεί η κατάθεση 20χρονης τότε αυτόπτου μάρτυρος, η οποία μέχρι και σήμερα επιμένει με σθένος ότι ευρισκόμενη περίπου δέκα μέτρα πίσω από το σκηνικό της καταδίωξης, είδε τον συνοδηγό αστυνομικό να τεντώνει το πόδι του και να ακουμπάει το μηχανάκι των παιδιών.

Όπως περιέγραψε και χθες στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης εξέτασής της στο ακροατήριο, το μηχανάκι έκανε ένα μικρό ζικ-ζακ, δεξιά-αριστερά, ακολούθησε μία ακόμα μικρή ταλάντευση προς τα δεξιά και έφυγε εκτός οδοστρώματος διαγώνια ευθεία, πάντα προς την δεξιά πλευρά του δρόμου.

Λόγω της βαρύτητας που φέρει η συγκεκριμένη κατάθεση, η οποία έμελλε να δώσει δραματική τροπή στην υπόθεση, η εν λόγω μάρτυρας δέχθηκε χθες καταιγισμό ερωτήσεων από έδρας προκειμένου να «ζυγιστεί» η αξιοπιστία της σε σχέση με τα όσα έχει περιγράψει και τα οποία ευθύνονται ουσιαστικά για την παραπομπή των δύο αστυνομικών στο εδώλιο.

Ένταση υπήρξε όταν ο εισαγγελέας έδρας, κ. Στάθης Θεοφανίδης, ρώτησε ευθέως την μάρτυρα αν οι λόγοι της κατάθεσης της σχετίζονται με τις εκκρεμότητες που έχουν μέλη της οικογένειάς της με την Αστυνομία.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Γιώργος Γιαχνάκης και Γιάννης Λεβέντης διαμαρτυρήθηκαν για την ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι οι ποινικές εκκρεμότητες συγγενών της μάρτυρος δεν έχουν σχέση με την παρούσα υπόθεση. «Για την αξιοπιστία της μάρτυρος έχει σχέση η ερώτηση» απάντησε η πρόεδρος.

Η κοπέλα ανέφερε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαντήσει και κατέθεσε: «Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την Αστυνομία γενικά. Ο πατέρας μου έχει κάποιες δικαστικές περιπέτειες. Έχω θείο και φίλους αστυνομικούς.

Την στιγμή εκείνη ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν σκέφτηκα τι προβλήματα έχει ο πατέρας μου ή ο αδελφός μου. Αυτό που είδα αυτό κατέθεσα». Όπως επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή, ο πατέρας της είχε απασχολήσει πολλά χρόνια πριν από το περιστατικό, ενώ ο αδελφός της πολλά χρόνια μετά το περιστατικό.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις τόσο της προέδρου της έδρας όσο και του εισαγγελικού λειτουργού, η μάρτυρας υποστήριξε ότι για εκείνη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για όσα είδε σε σχέση με το τέντωμα του ποδιού και την επαφή με το μηχανάκι των παιδιών. Γιʼ αυτό και ζήτησε να καταθέσει στην Αστυνομία το ίδιο βράδυ.

Οι βολές της πολιτικής αγωγής δεν έλειψαν και νωρίτερα όταν ο ένας εκ των συνηγόρων σχολίασε για τον εισαγγελέα ότι «έχει βγάλει απόφαση» με αφορμή το περιεχόμενο των ερωτήσεών του. Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου, η οποία επέπληξε τον συνήγορο για τα λεγόμενά του, επισημαίνοντας ότι εγγίζει τα όρια παραπτώματος και κάλεσε τους παράγοντες της δίκης να σταθούν στο ύψος της σοβαρότητας της υπόθεσης. «Δεν θα επιτρέψω ούτε σχόλια ούτε κρίσεις».

Τον λόγο πήρε και ο εισαγγελέας, ο οποίος κάλεσε τους συνηγόρους να περιοριστούν στον δικονομικό τους ρόλο. «Το εισαγγελικό μου εκτόπισμα είναι δικό μου ζήτημα. Το πρόβλημα δεν είναι ο εισαγγελέας αλλά η θέση των δύο κατηγορουμένων».