Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκεςΟι παιδικοί σταθμοί του Δήμου δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες

Τα μισά από τα βρέφη οι γονείς των οποίων κατέθεσαν αιτήσεις εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν και θα μείνουν εκτός, λόγω έλλειψης θέσεων. Αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε χθες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γ. Βουρεξάκη, από τις 2305 αιτήσεις που κατατέθηκαν οι 500 δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από αυτές οι 350 αφορούν βρέφη για τα οποία κατατέθηκαν συνολικά 673 αιτήσεις εγγραφής. Οι 1751 αιτήσεις αφορούν σε νέες εγγραφές από τις οποίες οι 1183 είναι για αγόρια και οι 1064 είναι για κορίτσια. Αντίστοιχα συγκεντρώθηκαν και 554 επανεγγραφές παιδιών. Όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, είναι καταιγιστικό το ενδιαφέρον που υπάρχει για θέσεις βρεφών, τις οποίες δεν μπορέσαμε φέτος να καλύψουμε παρά το γεγονός ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις αυτές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ώστε να μπορέσουμε να α-νταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 70 οι θέσεις βρεφών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, και μετά τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας εξετάζουμε τις δυνατότητες ώστε να ανοίξουμε νέες δομές βρεφών. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ζήτηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν εστιάζεται στο κέντρο της πόλης όπου παλαιότερα γινόταν “σφαγή”, αλλά σε περιοχές όπως είναι το Ατσαλένιο, η Θέρισσος και ο Τάλως. Αντίθετα, στο κέντρο της πόλης η ζήτηση είναι σχεδόν υποτονική, όπως επίσης και στον Μασταμπά, όπου τα προηγούμενα χρόνια στήνονταν ουρές για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που δέχτηκε φέτος ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ είναι αυξημένος κατά 150 άτομα και εκτιμάται ότι 500 παιδιά δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αφόρητες πιέσεις στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, καθώς είναι τεράστιος ο αριθμός των παιδιών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς εκατοντάδες γονείς διαβλέπουν ότι πλέον με τα κριτήρια που τίθενται από το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν επιδότηση. Αυτό το οποίο φοβούνται εκατοντάδες οικογένειες είναι ότι θα πέσει ακόμα χαμηλότερα ο πήχυς του γονεϊκού εισοδήματος που είναι και το βασικό κριτήριο για την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα μειωθεί αρκετά το ύψος του οικονομικού εισοδήματος που διασφαλίζει σε ένα παιδί την επιδότηση του από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ το όριο συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που προσπαθούν να εγγραφούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έστω και χωρίς ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ασφυκτικά πιεστικό σκηνικό, με βαθύτατες κοινωνικές προεκτάσεις.