Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Αύξηση κρατήσεων πάνω από 100% έναντι του Νοεμβρίου του 2015 καταγράφηκαν τον φετινό Νοέμβριο στην γερμανική αγορά πακέτων διακοπών για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Travel Taiηment για τα κορυφαία δρομολόγια στους προορισμούς των Γερμανών τουριστών ενώ οι προκρατήσεις απʼ όλες τις αγορές για την επόμενη σεζόν κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους τους τουριστικούς επιχειρηματίες που λένε ότι “του χρόνου δεν θα έχουμε πού να βάλουμε τους τουρίστες”.

Οσοι μάλιστα ασχολούνται με την γερμανική αγορά εκτιμούν ότι οι Γερμανοί παρά τα θελκτικά πακέτα δεν θα προτιμήσουν την Τουρκία για τις διακοπές τους.

Ο τουριστικός επιχειρηματίας Κώστας Μπαντουβάς, είπε στην “Π”: “Αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα εδώ στην Ελλάδα, για παράδειγμα ένα θερμό επεισόδιο από την Τουρκία, του χρόνου θα ψάχνουμε κρεβάτια για να φιλοξενήσουμε τους τουρίστες.

Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί βλέπω ότι ακόμη και μικρά τουριστικά γραφεία έρχονται και μας ζητούν να πληρώσουν δωμάτια για να τα έχουν γκαραντί. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Κρήτη και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό γνωρίζουν ότι οι Γερμανοί δεν θα πάνε στην Τουρκία, παρά τα οικονομικά πακέτα, γιατί υπάρχει ο φόβος. Το ίδιο ισχύει γενικά για τους Ευρωπαίους. Εχουμε ζήτηση γιατί είμαστε ένας ήρεμος, ασφαλής προορισμός.

Φέτος έκαναν διακοπές στην Κρήτη 308.000 Ρώσοι τουρίστες που αφίχθηκαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και ο αριθμός αυξάνεται λίγο με τις αφίξεις από το αεροδρόμιο Χανίων.

Το καλό σενάριο είναι του χρόνου οι αφίξεις να κινηθούν στα φετινά επίπεδα” σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΤΕΖ Tour Ελλάδας Μανόλης Απλαδενάκης.

Ο ίδιος είπε ότι πολλοί Ρώσοι θα επισκεφθούν για διακπές την Τουρκία αφού είναι αγαπημένος τους προορισμός και επιπλέον τα πακέτα για την Τουρκία είναι πιο οικονομικά έως και 30% σε σχέση με την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκπτώσεων και των προσφορών που γίνονται.

Ο κ. Απλαδενάκης λέει ακόμη ότι έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία και καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα δημιουργηθούν τα προβλήματα που είχαμε φέτος με την έκδοση βίζας στην έναρξη της σεζόν.

Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως έκανε γνωστό η Ενωση tour operators της Ρωσίας (ATOR).

Ανάλογη πρόβλεψη είχε γίνει παλιότερα και από τον προϊστάμενο του ΕΟΤ Μόσχας, Πολύκαρπο Ευσταθίου, ο οποίος με αφορμή την ανακοίνωση της ATOR δήλωσε ότι πολύ σημαντική για την ανάκαμψη των Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα είναι η ύπαρξη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο σημαντικότερων πόλεων της Ρωσίας. της Μόσχας και της Αγ.Πετρούπολης, με ελληνικούς προορισμούς.

Πηγές του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρουν ότι το 2017 αναμένεται περαιτέρω άνοδος των Ρώσων επισκεπτών, καθώς νέες απευθείας πτήσεις έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, νέες πτήσεις έχουν δρομολογηθεί μεταξύ της Σαμάρα και του Αικατερίνμπουργκ με την Κρήτη, ενώ το hightlight της επόμενης χρονιάς αναμένεται να είναι η απευθείας σύνδεση Μόσχας και Αγ.Πετρούπολης με την Καβάλα.

Οπως έχει γράψει η “Π”, ήδη μεγάλοι τουρ οπερέιτορς όπως η TUI, κάνουν λόγο για αύξηση 40% στις διαθέσιμες κλίνες στην Κρήτη ενώ δρομολογούνται και νέες αεροπορικές συνδέσεις.