Της ʽΑννας Κωνσταντουλάκη

Το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου της χρονιάς και του κορυφαίου σεφ για το 2017 απέσπασαν από τον παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOS OLEI, που εδρεύει στην Ιταλία, το εστιατόριο του Kapsaliana Village Hotel και ο σεφ του Βασίλης Λεωνίδου, καθώς αναγνωρίστηκε η συμβολή τους στην διεθνή προβολή και προώθηση της κουλτούρας της υψηλής ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ο οδηγός αυτός είναι ο μοναδικός διεθνούς εμβέλειας και παρουσιάζει τους καλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η βράβευση θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Ρώμη.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αυτή η αναγνώριση των προσπαθειών μας για την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς. Αλλωστε, η έμπνευση για την δημιουργία του Kapsaliana Village Hotel, στηρίχθηκε στην αναβίωση του ιστορικού ελαιόμυλου της Μονής Αρκαδίου. Γιʼ αυτό έχω “αγκαλιάσει” το πάθος του σεφ μας Βασίλη Λεωνίδου για την γαστρονομική ανάδειξη του ελαιολάδου, επεσήμανε ο ιδιοκτήτης του Kapsaliana Village, αρχιτέκτονας Μύρων Τουπογιάννης.

Η εμπειρία της αυθεντικής Κρήτης

Ο ίδιος είπε στην “Π”: “Αυτό που προσπαθούμε συνολικά να αναδείξουμε είναι η αυθεντική Κρήτη. Στους επισκέπτες μας προσφέρουμε εμπειρίες, πολιτισμό, πληροφορίες, γνώση, παράδοση, συγκίνηση. Το τελευτάιο είναι πολύ σημαντικό. Ολα αυτά θέλουμε να πάρουν στις αποσκευές τους φεύγοντας. Ενα γνήσιο κομμάτι της Κρήτης”.



Κάθε συνταγή με διαφορετικό ελαιόλαδο

“Για εμάς είναι σπουδαία αναγνώριση των προσπαθειών μας αυτή η διάκριση”, είπε στην “Π” ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Λεωνίδου, ειδικός ελαιογνώστης, ο οποίος δημιουργεί στην κουζίνα συνταγές με ολόφρεσκα ντόπια υλικά με διαφορετικό ελαιόλαδο για κάθε πιάτο. “Χρησιμοποιούμε 45 ελαιόλαδα ανώτερης ποιότητας. Τα 20 είναι από την  Κρήτη δηλαδή τη Σητεία, το Κολυμπάρι Χανίων, το Ροδάκινο, το Μυλοπόταμο, από ντόπιους παραγωγούς και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή ακόμη την Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Ενδεικτικά, ο σεφ κ. Λεωνίδου αναφέρει ότι στο πιάτο “λαβράκι με σιτάρι” χρησιμοποιεί τσουνάτο (ποικιλία) ελαιολαδο, στο “κουνέλι με ξυνόχοντρο και σταμναγκάθι” κορωνέικο ελαιόλαδο Σητείας. Στο “αρνάκι με σκουφιχτά μακαρόνια και κρέμα γραβιέρας” λιανελιά ενώ στον “μινωικό μπακλαβά” αγουρόλαδο.

Ο ίδιος παραδίδει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας στους επισκέπτες του καταλύματος και όπως λέει το ενδιαφέρον και η συμμετοχή είναι εντυπωσιακά. “Η κρητική γαστρονομία, οι πρώτες ύλες, η παράδοση είναι σπουδαία” λέει και πρέπει να τα στηρίζουμε και να τα προβάλλουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να κατανοήσουν την μεγάλη αξία τους και τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στον τόπο”.