Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος ήταν για δεκαετίες ένα όνειρο γονέων και τέκνων, όμως όχι πια…

Η κρίση σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό- φορολογικό νόμο οδηγούν πολλούς δικηγόρους, κυρίως νέους, να εγκαταλείπουν το επάγγελμα που σε άλλες εποχές ήταν ιδιαίτερα ζηλευτό.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Νίκος Λογοθέτης, αναφέρει στην «Π» πως «η πραγματικότητα, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, είναι δυσοίωνη. Νέοι κυρίως συνάδελφοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και να μετατρέψουν τις οικίες τους και σε επαγγελματικούς χώρους». Παράλληλα, περιγράφει ότι «δικηγόροι που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης βρήκαν επαγγελματική στέγη σε παλαιότερους συναδέλφους ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα της εξόδου και την ανεργία. Τέλος κάποιοι συνάδελφοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη δικηγορία ασχολούμενοι με αντικείμενα που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο των σπουδών τους.»

Υπενθυμίζει τον εξάμηνο αγώνα στον οποίο επιδόθηκε το δικηγορικό σώμα και τονίζει ότι η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είχε εγκαίρως επισημάνει ότι οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές και μια νέα επιβάρυνση τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και θα αυξήσουν τις ροές εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα. Ο κ. Λογοθέτης αναφέρει πως ο ασφαλιστικός – φορολογικός νόμος ψηφίστηκε παρά το γεγονός, σύμφωνα με την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αγνοεί τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, δεν κατοχυρώνει, ως έδει, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών, δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη.

«Οι επιμέρους εκπτώσεις που προβλέπονται στο νόμο δεν αλλάζουν την αρνητική εικόνα και κατεύθυνσή του και προφανώς δεν διασφαλίζουν το επαγγελματικό μέλλον των δικηγόρων» τονίζει.

Σημειώνει ακόμα ότι είναι ειλημμένη απόφαση της ολομέλειας η άσκηση όλων των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατʼ εφαρμογή του νέου νόμου.

«Συμπερασματικά ένας δικηγόρος χάνει με τα νέα μέτρα το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της επαγγελματικής του ενασχόλησης, την προοπτική της επαγγελματικής του ανάπτυξης και τη δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσής του. Ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όταν αυξάνονται οι εισφορές και φόροι σε έναν χειμαζόμενο κλάδο, το αποτέλεσμα είναι η μείωση της εισπραξιμότητας και η αύξηση των ελλειμμάτων» καταλήγει ο κ. Λογοθέτης.