Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.Αυτό δήλωσε χθες ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, την Κυριακή οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει ήδη σχεδόν 3.000 ύποπτους στον στρατό, από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως απλούς στρατιώτες, και τον ίδιο αριθμό δικαστών και εισαγγελέων.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.

«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε. σΑπαράδεκτα χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου τα σχόλια του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία είχε ήδη συντάξει έναν κατάλογο των δικαστών και όσων άλλων που ήθελε να συλλάβει, πριν από το αποτυχημένο δημοψήφισμα.



Αποκαλύψεις –βόμβα από τα Wikileaks

Οι διαχειριστές των Wikileaks με ανάρτηση που έκαναν χθες στο Twitter προανήγγειλαν διαρροή-βόμβα πάνω από 100.000 αρχείων και εγγράφων, σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.