Οι εικόνες με το λιντσάρισμα των πραξικοπηματιών, οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η εκκαθάριση και η διαφαινόμενη πρόθεση για επαναφορά της θανατικής ποινής θρέφουν τους φόβους διεθνώς για εκτροπή της Τουρκίας σε ακόμα πιο αυταρχική διακυβέρνηση. Και την αρχική ανακούφιση για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, διαδέχθηκε η ανησυχία.

Προκαλώντας ΗΠΑ και ΕΕ ο Ερντογάν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, αρνήθηκε να αποκλείσει την επιβολή της θανατικής ποινής, για τους πραξικοπηματίες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που ήδη προκαλεί αυτό το ενδεχόμενο.

«Υπάρχει ξεκάθαρα το έγκλημα της προδοσίας και αυτό που με ρωτάτε δεν μπορεί να αποκλειστεί από την κυβέρνησή μας», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, στο προεδρικό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη.

«Βέβαια, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση προκειμένου αυτή η ενέργεια να πάρει τη μορφή συνταγματικού μέτρου, οπότε οι ηγέτες θα πρέπει να συγκεντρωθούν, να το συζητήσουν και αν το αποδεχθούν, τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω την όποια απόφαση έρθει στο κοινοβούλιο. ʽʼΓιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές τα χρόνια που έρχονται, αυτό λέει ο κόσμος», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία και σεβασμό του κράτους δικαίου ζήτησαν οι «28» από την Τουρκία με κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, και διαμηνύουν πως η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης. Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο να τονίζει πως ενταξιακή πορεία με θανατική ποινή δεν υπάρχει. Ως προς το εάν η Τουρκία παραμένει για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», σχετική συζήτηση δεν έγινε, σύμφωνα με την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας χθες να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Παρέμβαση έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές πράξεις αλλά και την κρατική βία.

Η κριτική που ασκείται από άλλες χώρες σχετικά με την μεταχείριση εκ μέρους της Τουρκίας των φερόμενων συνωμοτών του πραξικοπήματος ισοδυναμεί σχεδόν με υποστήριξη προς την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Εκκαθαρίσεων συνέχεια

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκκαθαρίσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Εννιά χιλιάδες απομακρύνθηκαν ενώ τουλάχιστον 8.000 είναι οι συλλήψεις σε στρατό και δικαιοσύνη. Στους συλληφθέντες στρατιωτικούς περιλαμβανονται 103 στρατηγοί, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, που κατά την Άγκυρα είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών απο τους πραξικοπηματίες.

Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε χθες το CNN Turk.Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του σε όλη τη χώρα για τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.



Περιορισμοί εξόδου από τη χώρα

Την ίδια ώρα περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Επίσης, απαγορεύτηκε η μετάβαση με ταυτότητα στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές. Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το Ανατολή δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους. Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν0.

Ταυτόχρονα πληροφορίες που μετέδωσε η Αριάνα Φερεντίνου μιλούν ότι έχουν μπει στο στόχαστρο και δημοσιογράφοι για συνεργασία με τον Γκιουλέν.