Αίσθηση προκάλεσε η δευτερολογία του Πιερ Μοσκοβισί στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά την οποία απάντησε στις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των βουλευτών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τόξο να στηρίξουν την κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις.

«Να ψηφίζετε τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και μετά να κάνετε τη θεωρία πράξη, δηλαδή να υλοποιείτε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», τους είπε ο Μοσκοβισί συμπληρώνοντας «Εχω εμπιστοσύνη στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους» ανέφερε απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, ο Επίτροπος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο ίδιος, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα -την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική- και τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκ. ευρώ ως βοήθεια, σημειώνοντας πως θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατή βοήθεια καθώς υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, “υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας”.

«Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο πειραματισμού αλλά μια μεγάλη χώρα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ούτε κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτιθέμενος στις μικρές».

Να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα.

«Αυτή η κατεστραμμένη χώρα και οι δυστυχούντες άνθρωποι αγκάλιασαν και έσωσαν τους πρόσφυγες από το υστέρημά τους, όταν οι άλλοι σήκωναν φράχτες. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε άθλους» ανέφερε και ζήτησε «πρόσθετη και εμπροσθοβαρή» βοήθεια προς την Ελλάδα.