Στην αναγκαιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη βʼ αξιολόγηση αλλά και για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε χθες στην Αθήνα μιλώντας μάλιστα και στη Βουλή.

Ωστόσο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.

Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2020 (σ.σ. το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2018, 2019 και 2020) και απάντησε: «Όποτε θα είμαστε έτοιμοι».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και κανονικά πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το βʼ εξάμηνο, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις».

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας. Ζήτησε ωστόσο από την ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε. Χαρακτήρισε συγκεκριμένα προτεραιότητες τα ζητήματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αγοράς εργασίας, στην οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα.

Τα παραπάνω θέματα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα για τα εργασιακά, ερωτηθείς αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, ο επίπτρος απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε είναι προς το συμφέρον όλων το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο περυσινό καλοκαίρι και στις διαπραγματεύσεις που είχε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο κ. Μοσκοβισί παρατήρησε ότι «έναν χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για grexit σήμερα συζητάμε για μια επιτυχία».

Ακόμη υπενθύμισε ότι πάντα η Κομισιόν πίστευε πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης και απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπήρξαν.Περισσότερη εμπιστοσύνη ζητά από τους θεσμούς ο Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με βάση τους υπάρχοντες δείκτες, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των ορόσημων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι, «με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, κατά τη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Μετέφερε χαρακτηριστικά τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μια αντίφαση, οι θεσμοί να επιμένουν στη μικροδιαχείριση τού προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία.

Προσέθεσε παράλληλα, ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για το θέμα του ΕΚΑΣ.