Της Αντωνίας Κουτσάκη

Μετά την οθωμανοκρατούμενη Άρτα, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος ζωντανεύει με τον δικό του αριστοτεχνικό τρόπο, την γενεοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, μιλώντας παράλληλα για τις διαδρομές που μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στις καλύτερες και στις χειρότερες στιγμές του.

Το νέο βιβλίο “H Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου” πήρε το όνομα του από τον αρχέγονο χορό , τον πυρρίχιο, που συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα, κρατώντας το ράμμα της συνέχειας της ελληνικής φυλής.

”Όλα όσα περιέχονται στο μυθιστόρημα” τονίζει μιλώντας στην ”Π”ο συγγραφέας “είναι σαν να αποτελούν κινήσεις και φλόγες αυτού του χορού”.

Μέσα από μια ιστορία έρωτα και προδοσίας, ο συγγραφέας κτίζει τους ήρωες του με τα υλικά εκείνης της εποχής και με τον δικό του καθηλωτικό τρόπο η περιπετειώδης διαδρομή του Γαληνού Φιλονίδη ταυτίζεται με την τραγική πορεία χιλιάδων Ποντίων.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Καλπούζος πρόκειται για γενεοκτονία και όχι για εθνοκθαρση όπως προσφάτως είχε υποστηρίξει ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με όσα έχει καθορίσει ο Ο.Η.Ε. από το 1948-αναφέρει χαρακτηριστικά - έχει συντελεστεί ξεκάθαρα γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία αποδέχονται και αρκετοί Τούρκοι ιστορικοί. Οι αναγνώστες του "Σέρρα", καθώς όλο το υπόστρωμα είναι απολύτως ακριβές, θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν.­