Του Κώστα Μπογδανίδη

Θεωρεί καλύτερο το μεγάλο, αλλά επιλέγει το μικρό καλώδιο

Πριν από 2 εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την τριμερή διακρατική συνεργασία για την υποβρύχια διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μέσω Κρήτης. Αυτή η διακρατική συνεργασία φαίνεται ότι…δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ΑΔΜΗΕ, που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση το δεκαετές πρόγραμμα- σχεδιό του χωρίς καν να λάβει υπόψιν του τη συμφωνία Τσίπρα!

Η συμφωνία για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, του υποβρυχίου καλωδίου που θα περνάει από την Κρήτη, κι όλα όσα προβλέπονται δεν υπάρχουν καν στον σχεδιασμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που με τις αποφάσεις του επιβεβαίωσε τους φόβους όλων. Ο φορέας διαχείρισης τάσσεται και θεωρεί ως βέλτιστη λύση το μεγάλο καλώδιο, τη «μεγάλη» διασύνδεση με την Αττική, με την οποία θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα της Κρήτης, ταυτόχρονα διακοπεί η λειτουργία των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων στα Λινοπεράματα, αλλά στο δεκαετές πρόγραμμά του ξεκαθαρίζει ότι ευνοεί μια νέα λύση υπέρ της οποίας τάσσονται στελέχη του και την ονομάζει «Διασύνδεση Εξοικονόμησης» με Πελοπόννησο. Το λεγόμενο μικρό καλώδιο δηλαδή, το οποίο, όπως έχει γράψει η Π, δεν εξυπηρετεί στην ουσία την Κρήτη, ούτε φυσικά και λύνει το πρόβλημα των Λινοπεραμάτων που θα μείνουν εσαεί εκεί.

Τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο και στο Δήμο Μαλεβιζίου ήλπιζαν μέχρι τέλους ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αφού υπήρχαν και πληροφορίες ότι στελέχη του EuroAsia Interconnector είχαν επισκεφτεί τον ΑΔΜΗΕ και είχαν γίνει σχετικές επαφές. Ωστόσο, στον σχεδιασμό δεν γίνεται καμία κουβέντα για τον EuroAsia Interconnector, καμία αναφορά! Σαν να μην υπάρχει αυτό το διακρατικό σχέδιο το οποίο υπέγραψε η χώρα μας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

“Ας έλεγαν κάτι, να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο, πώς βλέπουν αυτό το υποβρύχιο καλώδιο. Αντ αυτού προτείνουν μια μικρή και μια μεγάλη λύση που δεν..εχουν και σχέση” λένε οι ειδικοί!

Το εντυπωσιακό είναι επίσης ότι ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ στην πρότασή του για την Κρήτη αναφέρεται στη λύση του μικρού καλωδίου με εναλλασσόμενο ρεύμα το οποίο όμως είναι μη λύση αφού θέλει αδειοδοτήσεις, γραμμές μεταφοράς κ.ά.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης επισήμως δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο αρνητικό. Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Βιργινία Μανασάκη αφού επισημαίνει ότι έχει στείλει η περιφέρεια τις απόψεις της στον ΑΔΜΗΕ περιμένει να βρεθεί λύση.

“Η πάγια άποψη, η δικιά μας θέση, είναι να επιτευχθεί η διασύνδεση από την οποία προσδοκά οφέλη η Κρήτη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διασύνδεση πρέπει να γίνει. Αυτό μας ενδιαφέρει, στο τέλος της ημέρας να έχουμε το έργο” τόνισε η κ.Μανασάκη.

Το μικρό καταστροφικό καλώδιο

Όπως έγραψε πάντως η “Π” το μικρό καλώδιο δεν ειναι λύση σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν είναι λύση, το λέει και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ που το προκρίνει.

Με αυτή τη λύση θα συνεχίσει να λειτουργεί ο σταθμός των Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο, άρα οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται και πάλι με κόστος καυσίμων, έστω και μικρότερο, ενώ η «διασύνδεση εξοικονόμησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναρτάται με το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται ανεξάρτητα». Δεν είναι κι αυτό απίστευτο;

Δηλαδή η Κρήτη σε λίγα χρόνια θα έχει δύο υποβρύχιες διασυνδέσεις; Μία με Αττική και μία με Πελοπόννησο, αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων η καθεμία, οι οποίες, αν και όταν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν, θα υποχρησιμοποιούνται. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει τίποτα!

Για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, αναφέρει ότι από την ανάλυση του έργου, βάσει πολλαπλών κριτηρίων που χρησιμοποίησε, προκύπτει ότι το βέλτιστο μέγεθος διασύνδεσης είναι της τάξης των 700 μεγαβάτ (2x350), τόσο από τεχνο-οικονομικής πλευράς, όσο και απόπλευράς τεχνικών περιορισμών.

Για τέτοιο μέγεθος ισχύος καταλληλότερη είναι η σύνδεση με χρήση τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, που αφενός είναι ώριμη και αφετέρου δεν θα απαιτήσει μεγάλες εγκαταστάσεις αντιστάθμισης.

Άρα η λύση της διασύνδεσης της Κρήτης προς την Αττική φαίνεται να πλεονεκτεί έναντι εκείνης προς την Πελοπόννησο ως προς τη χωροθέτηση των σημείων σύνδεσης (λιγότερα έργα ενίσχυσης, απουσία εναέριων τμημάτων γραμμών μεταφοράς, μικρότερες δυσκολίες στην αδειοδότηση) και την εξασφάλιση της ίδιας ικανότητας διακίνησης ισχύος και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά υστερεί ως προς το θέμα του κόστους.

Η συγκεκριμένη λύση, όπως και άλλες που εξέτασε ο ΑΔΜΗΕ, παρουσιάζουν, όπως λένε, τα μειονεκτήματα της μη ασφαλούς εκτίμησης κόστους (καθώς οι εγκαταστάσεις με τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκείνων που απαιτούνται για τη διασύνδεση της Κρήτης δεν είναι διεθνώς τυποποιημένες) και της δυσκολίας υλοποίησης της υποβρύχιας διαδρομής.

Θεωρώντας ως δεδομένο το ούτως ή άλλως υψηλό κόστος, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα βρεθεί τρόπος αυτό να καλυφθεί μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, οπότε η λύση που προκρίνει ο ΑΔΜΗΕ συνίσταται στη διασύνδεση της Κρήτης από την Αττική με σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος 700 μεγαβάτ (2Χ350).

Η «Διασύνδεση Εξοικονόμησης»

Για τη διασύνδεση αυτή το δεκαετές, αφού αναλύει τα χαρακτηριστικά της και τα πλεονεκτήματά της λόγω μικρότερου μεγέθους, κόστους και γρηγορότερης υλοποίησης, σημειώνει ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων και γιʼ αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ως έργο «Διασύνδεσης Εξοικονόμησης», δεδομένου ότι δεν αποτελεί την τελική λύση της διασύνδεσης Κρήτης.

Και τελικά ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την ένταξη στο δεκαετές, «ενός επιπλέον έργου διασύνδεσης της Κρήτης από την Πελοπόννησο με σύνδεσμο εναλλασσόμενου ρεύματος 200 MVA, ως «Διασύνδεση Εξοικονόμησης» της Κρήτης. Κάτι που από όλους θεωρείται καταστροφικό!

Επισημαίνεται ότι η «Διασύνδεση Εξοικονόμησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναρτάται με το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται ανεξάρτητα».