Του Γιάννη Ζωράκη

Μπορεί ένα καλαμπόκι να γίνει πηγή ενέργειας; Πώς θα κινούνται τα αυτοκίνητα του μέλλοντος; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον;

Αυτά και πολλά ακόμα χρήσιμα ερωτήματα, έρχονται να απαντηθούν μέσα από μια σειρά σύγχρονων και βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, που βρίσκεται στην οδό Μίνωος 90.

Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα που σχετίζεται με το περιβάλλον και την ενέργεια, εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά. Άγνωστες πτυχές κι άγνωστες χρήσεις ενέργειας και φυσικών υλικών, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από απαντήσεις που δίνουν τροφή για σκέψη, αλλά ακόμα περισσότερο τροφή για προβληματισμό για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία.

Το όραμα της οικογένειας Χουμεριανού, έχει γίνει πράξη και εξελίσσεται διαρκώς. Αυτό το όραμα αναδύεται σε κάθε γωνιά της έκθεσης ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ενώ μετουσιώνεται σε μόρφωση για μαθητές από 5 – 18 ετών, μέσα από αρκετά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσα από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές διευρύνουν τη γνώση και τη μόρφωση τους, ενώ ξεφεύγουν από την απλή θεωρητική μόρφωση του βιβλίου και γίνονται κοινωνοί ενός υπέροχου κόσμου, γεμάτου πειράματα, εντυπωσιακές εικόνες και ... ενέργεια.

Όταν το δημόσιο καταρρέει, η ιδιωτική πρωτοβουλία ακόμα αντέχει

Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μαθητές για περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με την ενέργεια, αλλά και να συμβάλει στην εκπαίδευση και την αειφορία, είναι ο χώρος της έκθεσης «ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Πρόκειται για μια έκθεση, που όπως υποστηρίζουν και οι εμπνευστές της, δημιουργήθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται με οδηγό και έμπνευση τα λόγια ενός μεγάλου συγγραφέα ….«Μην προσπαθείς να θρέψεις τη ματαιοδοξία σου με τη διδασκαλία πολλών πραγμάτων. Προσπάθησε να αφυπνίσεις τη φυσική περιέργεια του ανθρώπου. Είναι προτιμότερο και αρκετό να ανοίγεις το μυαλό του παρά να το παραφορτώνεις. Ένας σπινθήρας χρειάζεται. Αν υπάρχει εκεί μέσα εύφλεκτο υλικό θα αρπάξει αμέσως φωτιά».

Ιστορία

Από την οικογένεια του Μίτλου Χουμεριανού δημιουργήθηκε η εκπαιδευτική έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το 2010. Ο Μίλτος Χουμεριανός εγγονός και παιδί μηχανουργών μεγάλωσε στο μηχανουργείο του παππού του που βρισκόταν στη Χανιώπορτα Ηρακλείου από το 1910. Το μηχανουργείο καταστράφηκε κατά τον πόλεμο με την είσοδο Γερμανών αλεξιπτωτιστών από την πλευρά της Χανιώπορτας, φοβούμενοι πως τόσο η τεχνογνωσία των ανθρώπων όσο και τα υλικά που είχαν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της σε βάρος τους αντίστασης. Η οικογένεια υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία στη σημερινή περιοχή του Τάλως σε γερμανικό εργοτάξιο. Με το τέλος του πολέμου, το πολεμικό υλικό αποτέλεσε για την οικογένεια πρώτη ύλη για ένα νέο παραγωγικό μηχανισμό σε ένα νέο χώρο. Η ευρηματικότητα του Μίλτου Χουμεριανού προέκυψε από την ανάγκη του σαν παιδί να δημιουργήσει χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών από τη δεκαετία του 1970 οι κατασκευές μηχανημάτων αποτέλεσαν την κύρια εργασία του η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα μαζί με το γιο του Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος, όπως και ό πατέρας του από παιδί μεγάλωσε μέσα στα μέταλλα και στις μηχανές και παρατηρούσε κάθε νέα ευρεσιτεχνία. Από το 2002 που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γλασκόβη είναι δραστήριο στέλεχος της επιχείρησης και ασχολείται κι εκείνος με τις κατασκευές μηχανημάτων που προσφέρουν οικολογικές και οικονομικές λύσεις τόσο στην οικιακή όσο και στην επαγγελματική χρήση. Την ιδέα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει για τη διάδοση της γνώσης και της εμπειρίας που προέκυψε από δουλειά πολλών χρόνων ανέπτυξαν τα παιδιά του Μίλτου Χουμεριανού, Αλέξανδρος και Δέσποινα (Δρ. Μοριακής Βιολογίας) όταν ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση. Παρακολούθησαν διεθνείς εκθέσεις, επισκέφθηκαν μουσεία τεχνολογίας και επιστημών σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, αναζήτησαν τα σύγχρονα προϊόντα παραγωγής ενέργειας, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που προσφέρουν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν νέα μηχανήματα με την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα τους και δημιούργησαν με πολύ ζήλο το 2010 την μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση Ενέργεια – Περιβάλλον στο Ηράκλειο.

Στόχοι

Η δημιουργία μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας και ήθους απέναντι στο περιβάλλον, καθώς και η επαφή μαθητών και εκπαιδευτικών με μηχανήματα και συσκευές που κάνουν χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, εντάσσονται στους στόχους λειτουργίας της έκθεσης ΕΝΕΡΓΕΙΑ– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Οι μαθητές ενημερώνονται και μαθαίνουν πώς είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής στην ύπαιθρο αλλά και στα αστικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα τους δίνονται ερεθίσματα για την καλλιέργεια πρόσθετων ενδιαφερόντων, όπως ο σχεδιασμός, ή οι κατασκευές σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Στην έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, οι μαθητές κατανοούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του τρόπου παραγωγής-διάθεσης της ενέργειας και του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου, μέσα από πραγματικά λειτουργικά εκθέματα. Οι μαθητές ταυτόχρονα στη διάρκεια των προγραμμάτων θέτουν σε λειτουργία σύγχρονα μικρά εκπαιδευτικά μοντέλα (ατμογεννήτριες, τροχήλατα ατμού, αυτοκίνητο υδρογόνου, σύστημα παραγωγής ενέργειας με βιοαιθανόλη ή θαλασσινό νερό, γεωθερμία). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται στο χώρο αναδεικνύουν τις νέες τεχνολογίες, συμβάλουν στη μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης τονίζοντας πως η παραγωγή-διανομή-χρήση της ενέργειας με οικονομικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, είναι σημαντική στην αειφορία.