“Καμπανάκι” για εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου καθώς λήγει στις 8 Φεβρουαρίου η πρόθεσμια για την ένταξη στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Το καμπανάκι χτυπάει δυνατά και για όλους όσοι στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με αλλεπάλληλες αποφάσεις τόσο του Δήμου Ηρακλείου όσο και της πρώην Νομαρχίας είχαν καταφέρει να ηλεκτροδοτηθούν, αλλά δεν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα που τους αναλογούν καθώς επί σειρά ετών είχαν “παγώσει” οι διαδικασίες είσπραξης τους. Ωστόσο τα πρόστιμα αυτά δεν παραγράφονται, και όσοι δεν ενταχθούν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες οφειλές, τις οποίες θα είναι ίσως δύσκολο να διαχειριστούν.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τελικά το υπουργείο δεν δώσει νέα παράταση στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, και λήξει η προθεσμία του στις αρχές του επόμενου μήνα, θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά από την Πολεοδομία Ηρακλείου ο έλεγχος με τις λίστες όλων των συμπολιτών μας που αξιοποίησαν τις διαδικασίες express τις οποίες δρομολόγησαν ο Δήμος Ηρακλείου και η πρώην Νομαρχία με τις οποίες ηλεκτροδοτήθηκαν εκατοντάδες αυθαίρετα. Οι λίστες αυτές όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης, θα εξεταστούν εξονυχιστικά, μέσα από μια διαδικαδία που δρομολογείται ενδουπηρεσιακά χωρίς την εμπλοκή των αιρετών, που δεν μπορούν να προβάλλουν κανένα εμπόδιο, διότι κάτι τέτοιο θα είχε βαρύτατες πειθαρχικές και οικονομικές παρενέργειες στους δημοτικούς υπαλλήλους (με δικαστικές παραπομπές και προσωπικούς καταλογισμούς). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας διαπιστωθεί ότι με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης ηλεκτροδοτήθηκαν, αλλά δεν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα που τους αναλογούν ούτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, θα κληθούν τα πληρώσουν τεράστια χρηματικά ποσά, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το πρόστιμο διατήρησης το οποίο είναι υποχρεωμένη να τους χρεώνει κάθε χρόνο η οικονομική υπηρεσία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι για κανένα λόγο όλοι όσοι έχουν ηλεκτροδοτηθεί χωρίς να έχουν νομιμοποιήσει το ακίνητο τους δεν θα πρέπει να χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία της ένταξης τους στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων αφού θα έχουν τεράστια οφέλη. Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης ή και περισσότερων δεν απεντάσσεται από τη ρύθμιση. Επίσης οι απλήρωτες καθυστερημένες δόσεις δεν χρεώνονται με πανωτόκια και αυτό είναι επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος.

Όλοι όσοι εντάσσονται στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων αυτόματα διαγράφονται από τη λίστα που έχει στα χέρια της η πολεοδομία με τα ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν αλλά δεν έχουν νομιμοποιηθεί. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσοι είναι ενταγμένοι στη λίστα όσων ηλεκτροδοτήθηκαν αλλά δεν έχουν νομιμοποιήσει το ακίνητο τους, ότι σε περίπτωση που έχει γίνει καταγγελία σε βάρος τους και έχουν πληρώσει κάποιο πρόστιμο, τα χρήματα που έχουν διαθέσει θα συμψηφιστούν με το συνολικό ποσό της χρέωσης τους. Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και όλοι όσοι είναι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Αρχανών οι οποίοι ελέγχονται από την πολεοδομία Ηρακλειου, καθώς όσοι δεν υπαχθούν στη ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα βαρύτατα πρόστιμα που ο νόμος ορίζει.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν ένα κτίσμα είναι χτισμένο προ του 1955 θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Αντίστοιχα εάν το κτίσμα έχει κατασκευαστεί προ του 1975 τότε ρυθμίζεται με ένα ποσό της τάξεως των 500 ευρώ. Επίσης εάν ένα κτίσμα έχει ανεγερθεί πριν από το 1983 τότε υπάρχει μια έκπτωση στο πρόστιμο που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη του, της τάξεως του 85%. Για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2011 οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων πληρώνουν κανονικά το ποσό που τους αντιστοιχεί βάσει του νέου νόμου το οποίο ρυθμίζεται σε δόσεις. Η “κόκκινη γραμμή” στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων μπαίνει για τα ακίνητα τα οποία κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο του 2011 και έπειτα, μετά την ψήφιση του νόμου 4041 τα οποία χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα. Αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι οι μηχανικοί δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν και να επιχειρήσουν να εντάξουν τα κτίσματα αυτά στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, διότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να ξεγελάσουν το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έχει στη διάθεση του αεροφωτογραφίες, που δείχνουν λεπτομερώς την εικόνα των πόλεων και των κτισμάτων, από τις οποίες προκύπτει ποια είναι μεταγενέστερα κτίσματα.