Διήμερη επίσκεψη στο Δήμο Meiningen του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία από το Δήμο Χερσονήσου, το ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ και εκπαιδευτικούς, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης αρχικά περιλάμβανε επίσκεψη στο Δημαρχείο, ενημέρωση για τις ομοιότητες και τις διαφορές των διοικητικών δομών καθώς και ξενάγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Κεντρικό θέμα της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του σχεδιασμού της δημοτικής Αρχής και οι τεχνικές λύσεις που εφαρμόζει σε μια κατάφυτη περιοχή, στα δάση της Θουριγγίας για τα στοιχεία εκείνα που δύσκολα ανακτώνται στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική πρόνοια που λαμβάνεται σε μια περιοχή που οι λόφοι, τα ποτάμια, οι λίμνες, η εύφορη γεωργική γη κυριαρχούν σε ένα καταπράσινο δασικό τοπίο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να δει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την παραγωγή – εξοικονόμηση ενέργειας. Έγινε παρουσίαση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της νότιας Θουριγγίας, του συστήματος αποκομιδής στερεών αποβλήτων και του εξαιρετικά προωθημένου συστήματος ανακύκλωσης, καθώς ανακυκλώνεται το 85% των συνολικών απορριμμάτων της Περιφέρειας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Zella-Mehlis, όπου αποτεφρώνεται μόνο το 15% του συνόλου των απορριμμάτων - το οποίο είναι και το υπόλοιπο που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Τα μέλη της δημοτικής αντιπροσωπείας εξήραν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας που διασφαλίζουν τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αποστολή παρουσίασαν μια ιδέα συνεργασίας μεταξύ δημοτικών και γυμνασίων των δύο Δήμων με κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε οι μαθητές να ανταλλάζουν εμπειρίες και ιδέες για το θέμα.