Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού που προωθεί το υπουργείο. Αυτό ξεκαθάρισε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης που απάντησε έτσι στις αιτιάσεις του κ. Λυγερού περί καθυστερήσεων.

«Θα είμαστε έτοιμοι και πολύ πριν τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε το τοπικό σχέδιο όπως προβλέπεται και με βάση την απόφαση του Σώματος για την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού» τόνισε ο κ. Μαμουλάκης.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος «είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έχουν κάνει προετοιμασία για το θέμα αυτό» και επεσήμανε ότι θα προχωρήσει και η οικονομοτεχνική μελέτη, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνέχεια και μέχρι τις 30 του μήνα θα υπάρξει η απόφαση για την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού ώστε να συμπεριλάβει τις αποφάσεις του Δήμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγόρησε και ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός που τόνισε ότι ο δήμος προετοιμάζεται για τον σκοπό αυτό και στη βάση των όσων έχουν αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίθετα φόβους ότι «δεν θα γίνει τίποτα» εξέφρασε ο κ. Λυγερός και οι «Ενεργοί Πολίτες» που έθεσαν θέμα προθεσμιών και ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου ο Δήμος να πράξει τα «δέοντα» ώστε οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν το τοπικό και το γενικό σχέδιο διαχείρισης να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

«Οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις στην προετοιμασία, μετά και από την έγκριση του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) αναδεικνύουν τον κίνδυνο ματαίωσης», ανέφερε.

Σήμερα απαιτείται μέχρι:

15/9 σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

30/9 επικαιροποίηση ή συμπλήρωση του ΠΕΣΔΑ με την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

«Η μη υλοποίηση των παραπάνω οδηγεί την μη ένταξη και χρηματοδότηση των σχεδίων διαχείρισης του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω μόνο ανησυχία και ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του δημιουργούν» τόνισε.

Τα θέματα

Οι «Ενεργοί Πολίτες» έθεσαν και πάλι θέμα ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και απαίτησαν η ΔΕΠΑΝΑΛ να εναρμονιστεί με τους όρους του δημόσιου ελέγχου και να αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την οικονομική της δραστηριότητα και τις αποφάσεις.

Ενώ οι «Ενεργοί Πολίτες» κατʼ επανάληψη θέτουν το θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα αντιμετώπιση. Στην καλύτερη περίπτωση η τακτική αυτή δίνει τροφή για σχόλια κακοδιαχείρισης.

Η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ξανά (όπως και πριν πέντε μήνες) ότι εντός του μήνα θα ενταχθεί και η ΔΕΠΑΝΑΛ στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Εξάλλου για τους “Ενεργούς Πολίτες” η κανονιστική πράξη κοινόχρηστων χώρων παλαιάς πόλης και η έγκριση λειτουργίας λαϊκών αγορών του Δήμου Ηρακλείου είναι ζητήματα σοβαρά, έχουν να κάνουν με το πώς βλέπουν και πώς υπηρετούν οι «Ενεργοί Πολίτες» τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και το δημόσιο χώρο.

Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται τις απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

• Κοινόχρηστοι χώροι για τον δημότη ή για εμπορική κυρίως χρήση;

• Ποιότητα ζωής των κατοίκων σε χώρους που συνυπάρχουν κατοικίες και εμπορική δραστηριότητα (θέματα ηχορύπανσης, αισθητικής, κ.λπ.).

• Πώς και μέσα από ποιες δράσεις εξασφαλίζεται η σωστή χρήση και λειτουργία κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από την ανεξέλεγκτη κατάληψη και κυκλοφορία οχημάτων κ.λπ.

• Πώς εξασφαλίζεται η αισθητική του χώρου, η καθαριότητα, ο αστικός εξοπλισμός και το πράσινο;

• Επίσης θα πρέπει να γίνει μια συνολική παρέμβαση ανασχεδιασμού των οδεύσεων για τα ΑΜΕΑ ώστε να αποφευχθούν οι σημερινές καταστάσεις”, αναφέρουν.