Ανοιχτά παραμένουν καυτά θέματα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, στα οποία οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και επισήμανε ότι οι δανειστές ζητούν την ενοποίηση και των ταμείων των κύριων συντάξεων.

Όπως είπε η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι πως αυτό συνέβη με τα επικουρικά ταμεία με αποτέλεσμα τα αποθεματικά κάποιων να καλύψουν τα ελλείμματα των άλλων επικουρικών, να καταβληθούν οι συντάξεις και μετά από δυο χρόνια το ΕΤΕΑ να είναι ήδη ελλειμματικό.

Επί του θέματος είπε πως το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν μπορεί να γίνει και αυτή η ενοποίηση χωρίς λογιστική μελέτη, χωρίς μεταβατικές διατάξεις και αντιπροτείνει τη λειτουργική ενοποίηση με ενιαίο τρόπο είσπραξης των εισφορών αλλά και συμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων. Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται δεκτό από την άλλη πλευρά.

Τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει η απαίτηση για κατάργηση των κατωτάτων ορίων σύνταξης αλλά και για διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να υπογραμμίζουν ότι αφού έχει νομοθετηθεί από τη χώρα και εφαρμοστεί δεν μπορεί τώρα να αλλάξει. Όπως είπε ο κ. Ρωμανιάς μάλιστα επικαλούνται κόστος 326 εκατομμυρίων ευρώ και ζητούν ισοδύναμο.

Ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε η προσέγγιση που κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι λογιστική και πως οι αποκλίσεις είναι σημαντικές ενώ έκανε λόγο για «εκβιασμό σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα» γι' αυτό και η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει το θέμα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.