Για ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων στο Brussels Group έκαναν χθες βράδυ αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλείται το ΑΠΕ «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία» ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο.

Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει η ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, «βλέποντας» συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, η Αθήνα επιδιώκει λύση εντός της εβδομάδας, στοχεύοντας στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup ακόμη και έως την Τρίτη.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως το κλίμα στις επαφές Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι θετικό, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας η οποία πιθανότατα θα είναι σε δύο στάδια (τώρα και τον Οκτώβρη).

«Μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία δεν θα κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά μόνο μετά από γενναίες πολιτικές αποφάσεις των ηγετών που βρίσκονται στη σκακιέρα» σημειώνει εν συνεχεία, καθιστώντας αναπόφευκτη την πολιτική παρέμβαση.

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν σε εργασιακό και ασφαλιστικό» τονίζει εν συνεχεία, καθιστώντας αναγκαίο και το «κλείσιμο» των δημοσιονομικών στόχων.

Όσον αφορά τις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες, ο αξιωματούχος επισήμανε πως «συζητήθηκαν ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια και κλειστά επαγγέλματα».

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία θα συνεχιστεί καθʼ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο αξιωματούχος της Αθήνας υπογραμμίζει πως οι δύο πλευρές «εργάζονται σε σημεία προκειμένου να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη που θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο».

Η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Γερμανικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς, με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο «staff level agreement».

Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαΐου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το δε ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε προχθές, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά.

Ουσιαστικά, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους Έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Group για το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται, δεν απηχούν αυτή την «κατανόηση».

Νέα παρέμβαση του Αμερικανού

Κάλεσμα σε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες με την Ελλάδα να «μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση», απηύθυνε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, δήλωσε ο Λιου στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.

«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπεδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα», πρόσθεσε.

Ο Λιου υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

«Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Φ. Σόιμπλε: Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον Βαρουφάκη αλλά κοινή ευθύνη

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπογράμμισε πως με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες».

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε σε αυτήν. Δεν πρόκειται όμως για ευθύνη μόνο για μια χώρα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για την ΕΕ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της G7 και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, η απόφαση δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Οι συνομιλητές μας είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και δικαιούνται κάθε σεβασμό. Δεν έχω πρόβλημα με τον συνάδελφό μου. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε και κοινή ευθύνη».

«Το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.