Τα βασικά προεκλογικά μέτρα μεταρρύθμισης του κράτους όπως είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στη λίστα που στέλνει σήμερα στο Eurogroup η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

• Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας όπως εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και

• Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

3. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

4. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

5. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Επίσης περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

• 12 τομείς μεταρρυθμίσεων, καμία κοστολόγηση

•100 δόσεις: κίνητρα σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, όχι σε ηθικό κίνδυνο

• Αντιμετώπιση κόκκινων δανείων – προστασία κεφαλαίων τραπεζών – κοινωνική δικαιοσύνη

•Εργασιακά: Μεταρρυθμίσεις με βέλτιστες πρακτικές ΕΕ – διαβούλευση κοινωνικών εταίρων

•Διασφάλιση βιωσιμότητας ασφαλιστικού – χωρίς χρονοδιαγράμματα – χωρίς αναφορά σε ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων

•Ιδιωτικοποιήσεις: Οχι υπαναχώρηση – σεβασμός συμφωνιών – διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος

•Ενίσχυση ανταγωνισμού: μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ

• Μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο: Οχι αναφορά σε επαναπροσλήψεις.Συνέντευξη Βαρουφάκη

στο CNN

Την ίδια στιγμή, νέα συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε χθες βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου για τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, σχετικά με την επόμενη φάση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι «παραδίνουμε μια ευσύνοπτη και περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους μας», η οποία θεωρεί ότι θα εγκριθεί, είπε επίσης ότι δίνεται «χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα», ώστε να μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθωση του χρέους, αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Βαρουφάκης, πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις συντάξεις, ενώ εκτίμησε στα θετικά της συμφωνίας της προηγούμενης Παρασκευής ότι «είμαστε συν-συγγραφείς της δικής μας μοίρας»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με tweet του ευρωβουλευτή Siegfried Muresan, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι το γεγονός πως η Ελλάδα καθυστέρησε να στείλει τη λίστα αποδίδεται σε επιθυμία των εταίρων.

Σε ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ για τα προβλήματα που θα έχει στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και στους Έλληνες πολίτες το γεγονός ότι γίνεται επέκταση του παρόντος προγράμματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένο με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της σχέσης ισοτιμίας που έχει πετύχει η νέα διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, στις συζητήσεις του με τους θεσμούς.

Τα πέντε βήματα

Στο μεταξύ, τα πέντε βήματα που καλείται η Ελλάδα να πραγματοποιήσει, προκειμένου να αποφύγει δια παντός τον κίνδυνο του Grexit, παραθέτει η Deutsche Bank.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα καθιστά σαφές πως παρά τη συμφωνία του Eurogroup, ο δρόμος για την πλήρη αποφυγή του Grexit παραμένει μακρύς και επίπονος.

Εικονογραφώντας αυτόν το μακροσκελή δρόμο, η Deutsche Bank εκτιμά πως ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα εξαλειφθεί δια παντός σε 6 μήνες, εφόσον υλοποιηθούν τα εξής βήματα:

1. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει επιτευχθεί η συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης

2. Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την παράταση του προγράμματος, βάσει της οποίας θα καθοριστεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7 δισ. ευρώ

3. Να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή

4. Μέχρι τους επόμενους 4 με 6 μήνες, η Ελλάδα να διαπραγματευτεί το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως τη χρηματοδοτική στήριξη και τις συνθήκες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους

5. Τελευταίο βήμα συνιστά η έγκριση της τελικής συμφωνίας από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού