«Η κυβέρνησή μας δεν σταματά μπροστά σε τίποτα» ήταν η απάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι Έλληνες θέλουν να τελειώσει αυτή η ταπείνωση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

«Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία, δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, και ζήτησε λίγο χρόνο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους εταίρους συνεκτικές προτάσεις. «Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε από εμάς να περιμένετε μία φρενίτιδα λογικής. Θέλουμε χρόνο για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και ένα πρόγραμμα γέφυρα», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση τέθηκε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και το πλαίσιο «που θα βάλει τέλος σε μια κρίση που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ». «Να δοθεί ένα τέλος στην αέναη κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα και διοχετεύθηκε στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. «Οι συμπατριώτες μου δεν περιμένουν τίποτα άλλο παρά αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπερασπιστεί μόνο τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά και αυτά του μέσου Ευρωπαίου, σημείωσε, ωστόσο, πως «πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συμφωνίες χωρίς να σπάσουμε το εύθραυστο λουρί της δημοκρατίας».

«Το μήνυμά μου προς το λαό της Γερμανίας είναι η σθεναρή μας δέσμευση να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Οι δεσμοί που δένουν τα έθνη μας είναι βαθείς», επισήμανε, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες και τις συμφωνίες της ΕΕ, δίχως να συνθλίψουμε το ευαίσθητο άνθος της Δημοκρατίας».

«Οι Γερμανοί είναι ένας λαός που μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από όλους τους λαούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και αναφέρθηκε στην άνοδο του Ναζισμού στην Ελλάδα. «Ο Ναζισμός σήκωσε το κεφάλι στην Ελλάδα και θέλουμε στο πλευρό μας τον γερμανικό λαό», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση εξελέγη με συγκεκριμένη εντολή. Η άποψή μας ήταν ότι οι εταίροι μας είχαν δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα, αλλά τα περισσότερα εξυπηρέτησαν μη βιώσιμο χρέος. Πρότασή μας είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα γεφύρωσης που θα μας δώσει χρόνο. Θα θέλαμε να το ονομάσουμε αυτό μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Και επισήμανε: «Ας είμαστε σαφείςς, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε οποιαδήποτε χρεοκοπία και δεν έχω αμφιβολία ότι θα βγει από το γήπεδο αυτή η λέξη. Συζητήσαμε το εξής: Επισήμως δεν έχει διεξαχθεί η ορκωμοσία μας, δεν είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις προτάσεις μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.»